W ostatnich latach, wraz ze zmianą DSM-V (ang.: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) – klasyfikacji zaburzeń psychicznych Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, zmienione zostały kryteria diagnostyczne jadłowstrętu psychicznego. Zrezygnowano między innymi z obligatoryjnego parametru utraty miesiączki, który aktualnie nie jest niezbędny do postawienia diagnozy. Szczegóły zmiany kryteriów zostały opisane przez mgr Małgorzatę Jolantę Kaczyńską w artykule Atypowe zaburzenia odżywiania („Współczesna Dietetyka” nr 6/2016).
W krajach zachodnich częstość występowania anoreksji wśród kobiet wynosi 0,9–4,3%, a u mężczyzn 0,2–0,3%3. Anoreksja cechuje się również największym odsetkiem umieralności wśród pacjentów chorych psychicznie2, 3. Do najczęstszych przyczyn śmierci należy wyniszczenie organizmu i powikłania związanie z niedożywieniem, ale także samobójstwa.
Mimo licznych badań etiologia powstawania zaburzeń odżywiania pozostaje niejasna, wskazuje się na takie czynniki, jak: uwarunkowania genetyczne, zaburzenia regulacji głodu i sytości, zaburzenia neuroprzekaźnictwa, zaburzenia hormonalne, zaburzenia immunologiczne, czynniki osobowościowe (w tym nadmierny perfekcjonizm), czynniki rodzinne (w tym przemoc, wykorzystywanie seksualne, problemy rodzinne)4-7.
Mikrobiota jelitowa: definicja, skład, pełnione funkcje
Mikrobiota jelitowa – to zespół mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy człowieka. Ilość mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym jest zależna od miejsca ich bytowania. Zdecydowanie najwięcej bakterii znajduje się w jelicie grubym, a ich ilość szacuje się na 1012 komórek bakterii, grzybów, wirusów i archeonów. Mikrobiota jelitowa jest kluczowym aspektem zdrowia i zachowania homeostazy organizmu8, 9. Odpowiada między innymi za trawienie, wchłanianie, metabolizm, produkcję enzymów i witamin, a także pełni funkcje immunologiczne, odpowiada również za produkcję neurohormonów (np. serotoniny)8, 9. Coraz częściej wskazuje się także na związek mikrobioty z funkcjonowaniem mózgu poprzez oś jelitowo-mózgową (ang. gut-brain axis).
Jadłowstręt psychiczny, anoreksja (z greckiego anorexia nervosa) dokładnie oznacza brak apetytu: an – brak, orexis – apetyt1. Jest to jednostka chorobowa, która według klasyfikacji ICD-10 należy do zaburzeń odżywiania prowadzących do poważnych zmian w zdrowiu fizycznym i psychicznym.
Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz
Kamica nerkowa, nazywana również kamicą moczową, jest jedną z najczęściej występujących chorób narządów układu moczowo-płciowego. Wiąże się z powstaniem w obrębie dróg moczowych złogów (potocznie kamieni) z substancji chemicznych stanowiących prawidłowy lub patologiczny składnik moczu, zwiększeniem stężenia związków litogennych w moczu, obniżoną aktywnością inhibitorów krystalizacji lub zmianami odczynu pH moczu, które wpływają na rozpuszczalność zawartych w nich składników1.
czytaj dalej
Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk
Operacyjne usunięcie trzustki (pankreatektomia), a niekiedy także struktur sąsiadujących z tym narządem (np. pęcherzyk żółciowy), wiąże się z szeregiem skomplikowanych zdrowotnie konsekwencji wynikających z takiej formy leczenia pacjenta cierpiącego na schorzenia trzustki (np. rak trzustki). Samo przygotowanie pacjenta do zabiegu chirurgicznego nie jest wystarczające. W całej terapii istotne jest podejście holistyczne, współpraca całego zespołu medycznego składającego się z lekarza prowadzącego, chirurga, pielęgniarki, psychologa, fizjoterapeuty, ale także dietetyka.
czytaj dalej
Małgorzata Cyran
Atopowe zapalenie skóry (AZS) – to choroba charakteryzująca się występowaniem zmian zapalnych skóry z towarzyszącym im silnym świądem. Zachorowalność na AZS dotyczy dużej części populacji, szczególnie zamieszkującej kraje uprzemysłowione, w tym ok. 20% dzieci i 1–3% osób dorosłych.
czytaj dalej