menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 12/2017

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych
nadwrażliwości pokarmowych.

okladka-12.jpg


Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Alergia i nietolerancja pokarmowa w praktyce dietetycznej. Rola diety eliminacyjnej

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Alergia i nietolerancja pokarmowa w praktyce dietetycznej. Rola diety eliminacyjnej

Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska

Article image

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego. Postępowanie dietetyczne

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Coraz większą popularnością cieszą się diety eliminacyjne. Bardzo wielu pacjentów boryka się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, które nawracają pomimo braku organicznych zmian i w konsekwencji obniżają jakość życia pacjenta. Zdarza się, że lekarze szukają przyczyn w nieprawidłowym stylu życia pacjentów, kierując ich do dietetyków.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego. Postępowanie dietetyczne

Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz

Article image

Coraz większą popularnością cieszą się diety eliminacyjne. Bardzo wielu pacjentów boryka się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, które nawracają pomimo braku organicznych zmian i w konsekwencji obniżają jakość życia pacjenta. Zdarza się, że lekarze szukają przyczyn w nieprawidłowym stylu życia pacjentów, kierując ich do dietetyków.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Menopauza, otyłość i dieta

Dietetyk kliniczny Patrycja Kłósek

Article image

W okresie menopauzalnym komfort życia kobiety znacząco się zmniejsza, większość z nich odczuwa szereg zmian fizjologicznych i psychicznych, które w tym okresie nazywane są objawami zespołu klimakterycznego.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobie Parkinsona

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Nadal trudno wskazać konkretne czynniki wywołujące chorobę Parkinsona. Niestety, brak takiej wiedzy sprawia światu medycznemu ogromny kłopot nie tylko we właściwym leczeniu tego schorzenia, ale przede wszystkim w jego zapobieganiu. Dzięki licznie prowadzonym badaniom na ten temat można jednak zaobserwować pewne prawidłowości pozwalające na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tej jednostki chorobowej. Naukowcy podkreślają, iż istotną rolę odgrywa prawidłowy sposób żywienia i prowadzony styl życia.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Rola składników naturalnych w zapobieganiu chorobie Parkinsona

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Article image

Nadal trudno wskazać konkretne czynniki wywołujące chorobę Parkinsona. Niestety, brak takiej wiedzy sprawia światu medycznemu ogromny kłopot nie tylko we właściwym leczeniu tego schorzenia, ale przede wszystkim w jego zapobieganiu. Dzięki licznie prowadzonym badaniom na ten temat można jednak zaobserwować pewne prawidłowości pozwalające na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tej jednostki chorobowej. Naukowcy podkreślają, iż istotną rolę odgrywa prawidłowy sposób żywienia i prowadzony styl życia.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Wsparcie żywieniowe pacjentów rzucających palenie

Paula Nagel

Article image

Palenie tytoniu wciąż góruje wśród przyczyn najczęstszych zgonów nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Badanie opublikowane przez „The New England Journal of Medicine"” wykazało, że osoba, która przestaje palić w wieku 40 lat, żyje przeciętnie około 9 lat dłużej niż nałogowi palacze i lepiej znosi proces starzenia się.

Czytam więcej

Z GABINETU DIETETYKA

Zaburzenia płodności a nadwrażliwość pokarmowa

Marta Grabowska

Dane WHO dotyczące problemu zaburzeń płodności są zatrważające – jedna na cztery pary ma problemy z zajściem lub donoszeniem ciąży1. Pęd za poprawą statusu ekonomicznego, siedzący tryb życia i przetworzona żywność nie pozostają bez echa. Niż demograficzny, który dotknął rozwijające się kraje, nie jest spowodowany tylko kwestiami ekonomicznymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi2.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Zaburzenia płodności a nadwrażliwość pokarmowa

Marta Grabowska

Dane WHO dotyczące problemu zaburzeń płodności są zatrważające – jedna na cztery pary ma problemy z zajściem lub donoszeniem ciąży1. Pęd za poprawą statusu ekonomicznego, siedzący tryb życia i przetworzona żywność nie pozostają bez echa. Niż demograficzny, który dotknął rozwijające się kraje, nie jest spowodowany tylko kwestiami ekonomicznymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi2.

Czytam więcej
Article image

DIETA W CUKRZYCY

Zespół metaboliczny

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Zespół metaboliczny istnieje w medycynie już ponad 80 lat. Początki sięgają 1923 roku, kiedy to Kylin po raz pierwszy opisał zależność między współistnieniem hiperglikemii i nadciśnienia tętniczego. Dwadzieścia lat później Vagure opisywał współistnienie zależności między otyłością brzuszną, cukrzycą oraz innymi schorzeniami. W 1988 r. Reaven opisał grupę współistniejących czynników metabolicznych takich jak: oporność na insulinę, hiperinsulinizm, zaburzenia lipidowe, nietolerancja glukozy oraz nadciśnienie tętnicze, które przyczyniają się do rozwoju ChNS (Choroby niedokrwiennej serca). Zespół, który opisywał Reaven wielokrotnie zmieniał swoją nazwę. Począwszy od zespołu X, kwadratu śmierci do obecnej nazwy zespołu metabolicznego, a także zespołu polimetabolicznego czy też zespołu insulinooporności3.

czytaj dalej

DIETA W CUKRZYCY

Zespół metaboliczny

Dietetyk kliniczny Ewa Grabani

Article image

Zespół metaboliczny istnieje w medycynie już ponad 80 lat. Początki sięgają 1923 roku, kiedy to Kylin po raz pierwszy opisał zależność między współistnieniem hiperglikemii i nadciśnienia tętniczego. Dwadzieścia lat później Vagure opisywał współistnienie zależności między otyłością brzuszną, cukrzycą oraz innymi schorzeniami. W 1988 r. Reaven opisał grupę współistniejących czynników metabolicznych takich jak: oporność na insulinę, hiperinsulinizm, zaburzenia lipidowe, nietolerancja glukozy oraz nadciśnienie tętnicze, które przyczyniają się do rozwoju ChNS (Choroby niedokrwiennej serca). Zespół, który opisywał Reaven wielokrotnie zmieniał swoją nazwę. Począwszy od zespołu X, kwadratu śmierci do obecnej nazwy zespołu metabolicznego, a także zespołu polimetabolicznego czy też zespołu insulinooporności3.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania