
Wsparcie emocjonalne, redukcja stresu, skuteczna pomoc w przestrzeganiu zaleceń żywieniowych.
W artykule zostanie przedstawiony medyczny aspekt bulimii, ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki i leczenia tego zaburzenia.
Bulimia jest zaburzeniem odżywiania, które wymaga interdyscyplinarnego podejścia do pacjenta. W leczenie bulimii powinni być zaangażowani m.in. tacy specjaliści, jak: lekarz psychiatra, internista lub lekarz rodzinny, dietetyk, psycholog/psychoterapeuta, ginekolog, czasem stomatolog.
Szacuje się, że bulimia występuje u 1,1–4,2% populacji kobiet i jest najczęściej rozpoznawanym zaburzeniem odżywiania. Choroba dotyczy głównie nastolatek i kobiet w młodym wieku. Mężczyźni chorują 10-krotnie rzadziej. Wg danych Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego 8% osób w populacji może mieć objawy zespołu subklinicznego7.
Do czynników odpowiedzialnych za rozwój bulimii psychicznej zalicza się:
W artykule zostanie przedstawiony medyczny aspekt bulimii, ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki i leczenia tego zaburzenia.
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
Wsparcie emocjonalne, redukcja stresu, skuteczna pomoc w przestrzeganiu zaleceń żywieniowych.
Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.
Fruktoza, czyli cukier owocowy – organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. W naturze występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatów.