Po spożyciu, fruktoza ze światła jelita cienkiego zostaje wchłonięta do enterocytu na drodze dyfuzji ułatwionej poprzez przenośnik, umiejscowiony w szczytowej, luminalnej części błony komórkowej enterocytów, GLUT-5. Transport ten nie zależy ani od sodu, ani od energii. Fruktoza opuszcza komórkę enterocytu poprzez bazolateralną część błony enterocytów w innym procesie dyfuzji ułatwionej z udziałem wspólnego z glukozą i galaktozą przenośnika GLUT-2. W przeciwieństwie do glukozy, fruktoza jest metabolizowana insulinoniezależnie, dlatego była i jest stosowana w żywności skierowanej dla diabetyków. W trakcie przemian w wątrobie fruktoza zostaje zamieniona w zależności od zapotrzebowania w energię, glukozę lub wolne kwasy tłuszczowe. Nadmiar fruktozy upatrywany jest jako źródło metabolicznego zespołu, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, jak również zwiększonego udziału tkanki wisceralnej1, 2 oraz chorób nerek, zaburzeń endokrynnych i innych, a także zaburzeń gastrycznych.
Zaburzenia wchłaniania fruktozy
Należy odróżnić wrodzone zaburzenie szlaku metabolicznego tj. dziedzicznej nietolerancji fruktozy polegającej na niedoborze aldolazy fruktozo-1-fosforanowej w wątrobie od zaburzeń wchłaniania fruktozy.
Fruktoza, czyli cukier owocowy – organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. W naturze występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatów.
Alergia i nietolerancja pokarmowa w praktyce dietetycznej. Rola diety eliminacyjneji
Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska
Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.
czytaj dalej
Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego. Postępowanie dietetycznei
Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz
Coraz większą popularnością cieszą się diety eliminacyjne. Bardzo wielu pacjentów boryka się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, które nawracają pomimo braku organicznych zmian i w konsekwencji obniżają jakość życia pacjenta. Zdarza się, że lekarze szukają przyczyn w nieprawidłowym stylu życia pacjentów, kierując ich do dietetyków.
czytaj dalej
Menopauza, otyłość i dietai
Dietetyk kliniczny Patrycja Kłósek
W okresie menopauzalnym komfort życia kobiety znacząco się zmniejsza, większość z nich odczuwa szereg zmian fizjologicznych i psychicznych, które w tym okresie nazywane są objawami zespołu klimakterycznego.
czytaj dalej