Proces tłoczenia powoduje wzrost temperatury i w większości przypadków temperatura zabija cenne wartości olejów. Po wieloletnich próbach na prasach z całego świata, które kończyły się niepożądanym wzrostem temperatury, postanowiono zlecić wykonanie własnej, unikatowej prasy, która doskonale odprowadza ciepło, jakie wytwarza się podczas tłoczenia.
Samo pomieszczenie, w których odbywa się tłoczenie oraz rozlewanie do butelek jest zaprojektowane tak, aby nie dostawały się do niego promienie słoneczne. Zastosowana jest także nowoczesna wentylacja, dzięki czemu pomieszczenia utrzymywane są w odpowiedniej temperaturze. Po tłoczeniu olej naturalnie sedymentuje (oleje NIE są filtrowane), po czym rozlewany jest do butelek z ciemnego szkła, gdyż jak wiadomo ciemne opakowanie zapobiega utlenianiu się oleju. Napełnione butelki z chłodni przewożone są do lodówek, skąd są dystrybuowane. Świeżość oleju jest bardzo ważna, dlatego w olejami tłoczy się często i w bardzo małych ilościach, tak aby dostępne oleje zawsze były świeże.
Olej lniany, który charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów OMEGA 3, wyróżnia się bardzo DELIKATNYM smakiem, pozbawionym goryczy. Osoby korzystające z Kołodziejewskiego oleju używają go, aby wydobyć smak potraw, bez obaw, że zdominuje on kompozycję. Został już doceniony przez wielu koneserów oraz szefów kuchni bardzo dobrych restauracji.
Produkty z Olejarni Kołodziejewo można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach zielarskich, a także bezpośrednio na stronie: www.olejarniakolodziejewo.pl
Alergia i nietolerancja pokarmowa w praktyce dietetycznej. Rola diety eliminacyjneji
Specjalistka w zakresie immunologii Sylwia Skrzyńska
Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych.
czytaj dalej
Postępowanie w zaburzeniach wchłaniania fruktozyi
Dietetyk Ewa Bulczak
Fruktoza, czyli cukier owocowy – organiczny związek chemiczny z grupy ketoz. W naturze występuje w owocach, miodzie i nektarze kwiatów.
czytaj dalej
Nietolerancja laktozy a alergia na białko mleka krowiego. Postępowanie dietetycznei
Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz
Coraz większą popularnością cieszą się diety eliminacyjne. Bardzo wielu pacjentów boryka się z dolegliwościami przewodu pokarmowego, które nawracają pomimo braku organicznych zmian i w konsekwencji obniżają jakość życia pacjenta. Zdarza się, że lekarze szukają przyczyn w nieprawidłowym stylu życia pacjentów, kierując ich do dietetyków.
czytaj dalej