menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Współczesna Dietetyka | 50/2023

Szanowni Państwo,

zbliża się koniec 2023 roku – jest to czas zarówno podsumowań, jak i planowania przyszłości. W październiku zostałam redaktor prowadzącą „Współczesnej Dietetyki”. Podczas współpracy z wydawnictwem starałam się, aby czasopismo odpowiadało na potrzeby czytelników.

Jako redaktor prowadząca zamierzam wybierać zagadnienia, z którymi sama chętnie bym się zapoznała, i dzięki którym odświeżyłabym swoją wiedzę. Mam nadzieję, że „Współczesna Dietetyka” w dalszym ciągu będzie służyć osobom zajmującym się zawodowo dietetyką i żywieniem ludzi, a w konsekwencji przyczyniać się do skutecznej pomocy pacjentom.

Niniejszy numer „Współczesnej Dietetyki” zawiera między innymi najnowsze zalecenia dotyczące kwasów omega-3 jak i immunożywienia w onkologii. Są to ważne tematy ze względu na wysoką zapadalność społeczeństwa na choroby onkologiczne. Dotąd niedoceniane wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, jak się okazało, odgrywają istotną rolę w procesie leczenia chorych. Częstym pacjentem w gabinecie dietetyka jest osoba ze schorzeniami przewodu pokarmowego, a zwłaszcza jelit. W obecnym numerze opisano zalecenia żywieniowe w zaburzeniach czynnościowych u dzieci, a także post-COVID IBS oraz suplementację w MAFLD. Tematykę schorzeń układu pokarmowego dopełniają najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Przeanalizowano również problem cukrzycy w okresie ciąży oraz potencjalne ryzyko dla rozwijającego się płodu. Wskazano jednakże na potencjalnie prewencyjny wpływ inozytolu na występowanie cukrzycy u kobiet w ciąży. Z kolei dla dietetyków sportowych przedstawiono zalecenia suplementacji kofeiną.

Zachęcam do lektury,
dr n. med. Aneta Kościołek

 

popr_wnetrze_WD50_web-1-1.png


Article image

TEMAT NUMERU

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta, zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

czytaj dalej

TEMAT NUMERU

Immunożywienie w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

Termin „immunożywienie” odnosi się do stosowania w leczeniu żywieniowym substancji o działaniu immunomodulującym. Są to bioaktywne składniki, które mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Działanie immunomodulujące wykazują m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (zwłaszcza kwasy EPA i DHA), arginina, glutamina, a także nukleotydy. Składniki te stosowane są zarówno w formie suplementacji pojedynczej, jak również w połączeniu (np. w żywności specjalnego przeznaczenia medycznego). Mogą być stosowane zarówno w żywieniu doustnym, dojelitowym (żywienie enteralne) i pozajelitowym (żywienie parenteralne). Zapotrzebowanie na składniki immunomodulujące wzrasta, zwłaszcza w czasie stresu metabolicznego i nasilonego katabolizmu1.

Czytam więcej
Article image

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka niepłodności kobiecej – pierwsze kroki w poszukiwaniu przyczyny

mgr Dominika Tomaszewska

Niepłodność definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach regularnego współżycia seksualnego bez zabezpieczenia. Dotyka od 8 do 12% par na świecie, z czego około 85% niepłodnych par ma możliwą do zidentyfikowania przyczynę1. Najczęstszymi przyczynami niepłodności kobiecej są zaburzenia owulacji, niedrożność jajowodów z powodu endometriozy, nieleczonych infekcji, w wyniku powstawania zrostów pooperacyjnych lub innych stanów zapalnych. U pozostałych 15% niepłodnych par występuje niepłodność idiopatyczna, która definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę bez uchwytnej przyczyny w rutynowych badaniach klinicznych. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na rolę stylu życia i czynników środowiskowych, takich jak palenie papierosów, otyłość, stres, nadmierne spożycie alkoholu oraz dieta uboga w składniki odżywcze i antyoksydanty2.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Diagnostyka niepłodności kobiecej – pierwsze kroki w poszukiwaniu przyczyny

mgr Dominika Tomaszewska

Article image

Niepłodność definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po 12 miesiącach regularnego współżycia seksualnego bez zabezpieczenia. Dotyka od 8 do 12% par na świecie, z czego około 85% niepłodnych par ma możliwą do zidentyfikowania przyczynę1. Najczęstszymi przyczynami niepłodności kobiecej są zaburzenia owulacji, niedrożność jajowodów z powodu endometriozy, nieleczonych infekcji, w wyniku powstawania zrostów pooperacyjnych lub innych stanów zapalnych. U pozostałych 15% niepłodnych par występuje niepłodność idiopatyczna, która definiowana jest jako niemożność zajścia w ciążę bez uchwytnej przyczyny w rutynowych badaniach klinicznych. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na rolę stylu życia i czynników środowiskowych, takich jak palenie papierosów, otyłość, stres, nadmierne spożycie alkoholu oraz dieta uboga w składniki odżywcze i antyoksydanty2.

Czytam więcej
Article image

DIAGNOSTYKA

Nowe zalecenia dla witaminy B12

mgr Joanna Walasek

Witaminą B12 określa się grupę kilku związków należących do kobalamin, w których budowie występuje pierścień korynowy, nukleotyd dimetylobenzoimidazylowy oraz atom kobaltu. Zalicza się do nich występujące w organizmie człowieka aktywne formy – metylokobalaminę, deoksyadenozylokobalaminę i hydroksykobalaminę. Ponadto dostępna jest również syntetyczna forma witaminy B12 – cyjanokobalamina występująca w żywności nią fortyfikowanej, jak napoje czy jogurty roślinne Cyjanokobalamina cechuje się stosunkowo dużą trwałością, a po spożyciu ulega przekształceniu w ustroju do aktywnych związków, czyli metylokobalaminy (metylowana forma kobalaminy obecna jest jako suplement diety)1–3.

czytaj dalej

DIAGNOSTYKA

Nowe zalecenia dla witaminy B12

mgr Joanna Walasek

Article image

Witaminą B12 określa się grupę kilku związków należących do kobalamin, w których budowie występuje pierścień korynowy, nukleotyd dimetylobenzoimidazylowy oraz atom kobaltu. Zalicza się do nich występujące w organizmie człowieka aktywne formy – metylokobalaminę, deoksyadenozylokobalaminę i hydroksykobalaminę. Ponadto dostępna jest również syntetyczna forma witaminy B12 – cyjanokobalamina występująca w żywności nią fortyfikowanej, jak napoje czy jogurty roślinne Cyjanokobalamina cechuje się stosunkowo dużą trwałością, a po spożyciu ulega przekształceniu w ustroju do aktywnych związków, czyli metylokobalaminy (metylowana forma kobalaminy obecna jest jako suplement diety)1–3.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA SPORTOWA

Kofeina w diecie sportowców

mgr Jakub Adamczewski

Suplementacja diety kofeiną może przynieść wiele korzyści dla zdolności wysiłkowych czy funkcji poznawczych sportowców. Potencjał ergogenicznego działania kofeiny w sporcie jest dobrze udokumentowany i przebadany. Mimo to zainteresowanie tym tematem, a tym samym liczba publikacji naukowych i badań analizujących jej ergogeniczne działanie, wciąż rośnie. Co więcej, pojawiają się nowe koncepcje oraz aspekty wymagające dalszych, dogłębnych badań. W związku z tym celem niniejszego artykułu jest podsumowanie aktualnych dowodów naukowych dotyczących suplementacji diety kofeiną u osób uprawiających regularnie sport.

czytaj dalej

DIETETYKA SPORTOWA

Kofeina w diecie sportowców

mgr Jakub Adamczewski

Article image

Suplementacja diety kofeiną może przynieść wiele korzyści dla zdolności wysiłkowych czy funkcji poznawczych sportowców. Potencjał ergogenicznego działania kofeiny w sporcie jest dobrze udokumentowany i przebadany. Mimo to zainteresowanie tym tematem, a tym samym liczba publikacji naukowych i badań analizujących jej ergogeniczne działanie, wciąż rośnie. Co więcej, pojawiają się nowe koncepcje oraz aspekty wymagające dalszych, dogłębnych badań. W związku z tym celem niniejszego artykułu jest podsumowanie aktualnych dowodów naukowych dotyczących suplementacji diety kofeiną u osób uprawiających regularnie sport.

Czytam więcej
Article image

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wspomaganie dietetyczne u dzieci z zaburzeniami czynnościowymi z bólem brzucha

mgr Agata Stróżyk

Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha z powodu braku wytycznych i niejasnej patogenezy stanowią wyzwanie zarówno dla pediatry, jak i dla dietetyka. Rodzice dzieci z objawami ze strony przewodu pokarmowego często sięgają po diety eliminacyjne mimo ograniczonych dowodów naukowych dotyczących ich skuteczności. Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) jest stosowana z powodzeniem u dorosłych pacjentów z zespołem jelita drażliwego, jednak jej rola u dzieci budzi wątpliwości.

czytaj dalej

DIETETYKA DZIECIĘCA

Wspomaganie dietetyczne u dzieci z zaburzeniami czynnościowymi z bólem brzucha

mgr Agata Stróżyk

Article image

Zaburzenia czynnościowe przebiegające z bólem brzucha z powodu braku wytycznych i niejasnej patogenezy stanowią wyzwanie zarówno dla pediatry, jak i dla dietetyka. Rodzice dzieci z objawami ze strony przewodu pokarmowego często sięgają po diety eliminacyjne mimo ograniczonych dowodów naukowych dotyczących ich skuteczności. Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) jest stosowana z powodzeniem u dorosłych pacjentów z zespołem jelita drażliwego, jednak jej rola u dzieci budzi wątpliwości.

Czytam więcej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Inozytol a cukrzyca ciążowa

dr n. med. Aneta Kościołek

Cukrzyca jest najczęstszym powikłaniem metabolicznym podczas ciąży. Częstość występowania cukrzycy ciążowej (GDM, gestational diabetes mellitus) w Europie szacuje się na 5,4% z dynamiczną tendencją wzrostową1. Czynnikami ryzyka rozwoju GDM są: otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2), wiek matki ≥ 35 lat, osobista historia GDM, zespół policystycznych jajników, urodzenie dziecka > 4000 g, zgony wewnątrzmaciczne w wywiadzie, cukrzyca w rodzinie, wysokie wartości glukozy we krwi na czczo, stosowanie sterydów i ciąża mnoga2.

czytaj dalej

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Inozytol a cukrzyca ciążowa

dr n. med. Aneta Kościołek

Article image

Cukrzyca jest najczęstszym powikłaniem metabolicznym podczas ciąży. Częstość występowania cukrzycy ciążowej (GDM, gestational diabetes mellitus) w Europie szacuje się na 5,4% z dynamiczną tendencją wzrostową1. Czynnikami ryzyka rozwoju GDM są: otyłość (BMI ≥ 30 kg/m2), wiek matki ≥ 35 lat, osobista historia GDM, zespół policystycznych jajników, urodzenie dziecka > 4000 g, zgony wewnątrzmaciczne w wywiadzie, cukrzyca w rodzinie, wysokie wartości glukozy we krwi na czczo, stosowanie sterydów i ciąża mnoga2.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wykorzystanie oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

mgr Justyna Malinowska

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wykorzystanie oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

mgr Justyna Malinowska

Article image

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – nowe wytyczne 2023

dr Maria Brzegowy

Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało najnowsze wytyczne dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które stanowią aktualizację dokumentu z 2013 roku. Wytyczne zawierają 49 zaleceń w zakresie diagnostyki i leczenia, zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Wśród nich zwrócono uwagę na wpływ niedożywienia na przebieg terapii, leczenie żywieniowe oraz rolę prehabilitacji chorego przed przystąpieniem do interwencji chirurgicznej.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – nowe wytyczne 2023

dr Maria Brzegowy

Article image

Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało najnowsze wytyczne dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które stanowią aktualizację dokumentu z 2013 roku. Wytyczne zawierają 49 zaleceń w zakresie diagnostyki i leczenia, zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Wśród nich zwrócono uwagę na wpływ niedożywienia na przebieg terapii, leczenie żywieniowe oraz rolę prehabilitacji chorego przed przystąpieniem do interwencji chirurgicznej.

Czytam więcej
Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Maślan sodu i nukleotydy dietetyczne – zastosowanie w dietoterapii przewodu pokarmowego

mgr Edyta Węcławska

Nasze pojęcie roli jelit w utrzymaniu zdrowia całego organizmu dynamicznie się rozwija. Jelita odgrywają kluczową rolę nie tylko w procesie trawienia, lecz także w produkcji istotnych hormonów, oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz we wsparciu układu immunologicznego. Jelita są centralnym punktem zainteresowania naukowców, specjalistów medycznych i żywieniowych na całym świecie.

czytaj dalej

Z GABINETU DIETETYKA

Maślan sodu i nukleotydy dietetyczne – zastosowanie w dietoterapii przewodu pokarmowego

mgr Edyta Węcławska

Article image

Nasze pojęcie roli jelit w utrzymaniu zdrowia całego organizmu dynamicznie się rozwija. Jelita odgrywają kluczową rolę nie tylko w procesie trawienia, lecz także w produkcji istotnych hormonów, oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz we wsparciu układu immunologicznego. Jelita są centralnym punktem zainteresowania naukowców, specjalistów medycznych i żywieniowych na całym świecie.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Roślinne substancje czynne wpływające na cholesterol i glukozę – polifenole z bergamoty

mgr Katarzyna Kieres

Choroby cywilizacyjne, do których zalicza się schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca), otyłość oraz cukrzycę typu 2 wymagają od specjalistów wielokierunkowego, holistycznego podejścia do pacjenta. Leczenie nie sprowadza się tylko do przyjmowania określonych leków, ale także wymaga od osoby chorej zmiany stylu życia, polegającej na wprowadzeniu prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz ograniczeniu używek.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Roślinne substancje czynne wpływające na cholesterol i glukozę – polifenole z bergamoty

mgr Katarzyna Kieres

Article image

Choroby cywilizacyjne, do których zalicza się schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca), otyłość oraz cukrzycę typu 2 wymagają od specjalistów wielokierunkowego, holistycznego podejścia do pacjenta. Leczenie nie sprowadza się tylko do przyjmowania określonych leków, ale także wymaga od osoby chorej zmiany stylu życia, polegającej na wprowadzeniu prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz ograniczeniu używek.

Czytam więcej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Zastosowanie produktów roślinnych w dietoterapii zespołu metabolicznego

mgr Paula Grdeń

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

czytaj dalej

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Zastosowanie produktów roślinnych w dietoterapii zespołu metabolicznego

mgr Paula Grdeń

Article image

Zespół metaboliczny to schorzenie, z którym zmaga się coraz więcej osób, w tym także dzieci. Złożoność jego etiologii często wymaga wprowadzenia zarówno farmako-, jak i dietoterapii. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe zbilansowanie diety, uwzględniając w szczególności produkty pochodzenia roślinnego, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, w tym właściwości przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.

Czytam więcej

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Kwasy omega-3 w onkologii

dr n. med. i n. o zdr. Maja Czerwińska-Rogowska

Article image

W związku z narastającą zachorowalnością na choroby nowotworowe poszukuje się substancji, które poprawiłyby przeżycie oraz jakość życia pacjentów onkologicznych. W tym zakresie duże oczekiwania upatruje się w roli kwasów omega-3 stosowanych podczas leczenia.

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Najnowsze rekomendacje dotyczące IBS po przebytym COVID-19

Dr n. med. Martyna Marciniak

Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 nie dotyczy tylko układu oddechowego, może obejmować także inne narządy, w tym przewód pokarmowy (np. brak apetytu, ból brzucha, nudności, wymioty, zmiana konsystencji stolca, uszkodzenie trzustki lub wątroby)1. Dostrzega się coraz więcej danych dotyczących powikłań związanych z chorobą COVID-19, jednym z nich jest post-COVID-19 zespół jelita nadwrażliwego2. Post-COVID-19 IBS może dotyczyć nawet 10,1%, do głównych czynników ryzyka należą: płeć żeńska, młodszy wiek, wcześniejsza antybiotykoterapia, despresja lub lęk, somatyzacja, neurotyczność oraz kliniczne wskaźniki chorób zapalnych jelit3,4.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Najnowsze rekomendacje dotyczące IBS po przebytym COVID-19

Dr n. med. Martyna Marciniak

Article image

Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 nie dotyczy tylko układu oddechowego, może obejmować także inne narządy, w tym przewód pokarmowy (np. brak apetytu, ból brzucha, nudności, wymioty, zmiana konsystencji stolca, uszkodzenie trzustki lub wątroby)1. Dostrzega się coraz więcej danych dotyczących powikłań związanych z chorobą COVID-19, jednym z nich jest post-COVID-19 zespół jelita nadwrażliwego2. Post-COVID-19 IBS może dotyczyć nawet 10,1%, do głównych czynników ryzyka należą: płeć żeńska, młodszy wiek, wcześniejsza antybiotykoterapia, despresja lub lęk, somatyzacja, neurotyczność oraz kliniczne wskaźniki chorób zapalnych jelit3,4.

Czytam więcej
Article image

WARTO WIEDZIEĆ

Oddziaływania pomiędzy selenem i innymi metalami ciężkimi

mgr Luiza Woźniak

Selen jest mikroelementem, który pełni wiele istotnych funkcji. Szczególnie interesujący jest fakt, że pierwiastek ten może wchodzić w różne interakcje z metalami ciężkimi, zarówno tymi o szkodliwym działaniu, jak również z cynkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementacja selenem zyskuje coraz większe znaczenie i prawdopodobnie może wykazywać działanie ochronne w wielu aspektach, takich jak np. narażenie na rtęć czy patogeneza niektórych nowotworów.

czytaj dalej

WARTO WIEDZIEĆ

Oddziaływania pomiędzy selenem i innymi metalami ciężkimi

mgr Luiza Woźniak

Article image

Selen jest mikroelementem, który pełni wiele istotnych funkcji. Szczególnie interesujący jest fakt, że pierwiastek ten może wchodzić w różne interakcje z metalami ciężkimi, zarówno tymi o szkodliwym działaniu, jak również z cynkiem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementacja selenem zyskuje coraz większe znaczenie i prawdopodobnie może wykazywać działanie ochronne w wielu aspektach, takich jak np. narażenie na rtęć czy patogeneza niektórych nowotworów.

Czytam więcej

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Program Lekkoatletyka dla każdego! – czyli jak regularna aktywność fizyczna i edukacja żywieniowa wpływają na nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży

Katarzyna Żywczyk

„Lekkoatletyka dla każdego!” (dalej Ldk!) to ogólnopolski program organizowany od 2014 roku przez Polski Związek Lekkiej Atletyki pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki. Partnerem strategicznym programu jest Nestlé Polska. Program jest przeznaczony dla dzieci i młodzieży w wieku od 10 do17 lat i polega na regularnym udziale w zajęciach sportowych oraz w warsztatach żywieniowych.

czytaj dalej

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Program Lekkoatletyka dla każdego! – czyli jak regularna aktywność fizyczna i edukacja żywieniowa wpływają na nawyki żywieniowe dzieci i młodzieży

Katarzyna Żywczyk

„Lekkoatletyka dla każdego!” (dalej Ldk!) to ogólnopolski program organizowany od 2014 roku przez Polski Związek Lekkiej Atletyki pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki. Partnerem strategicznym programu jest Nestlé Polska. Program jest przeznaczony dla dzieci i młodzieży w wieku od 10 do17 lat i polega na regularnym udziale w zajęciach sportowych oraz w warsztatach żywieniowych.

Czytam więcej

WYWIAD

Lepsze jedzenie, lepsze zdrowie pacjentów – program „Dobry posiłek w szpitalach”

Ewa Kąkol, mgr inż. Klaudia Lefek

Pilotażowy Program Ministerstwa Zdrowia „Dobry posiłek w szpitalu” ma na celu poprawę wyżywienia pacjentów, odpowiedniego do ich stanu zdrowia, a dieta szpitalna ma być integralną częścią całego procesu leczenia. Program przewiduje dodatkowe finansowanie w wysokości 25,62 zł na żywienie pacjentów. Z Ewą Kąkol, dyrektorką Biura Zarządzania Produktem w spółce Impel Catering oraz Klaudią Lefek, Główną Dietetyczką Impel Catering rozmawiamy o tym, jak z ich perspektywy – osób zarządzających usługą żywienia w wielu polskich szpitalach, przebiegło wprowadzenie programu „Dobry posiłek”.

czytaj dalej

WYWIAD

Lepsze jedzenie, lepsze zdrowie pacjentów – program „Dobry posiłek w szpitalach”

Ewa Kąkol, mgr inż. Klaudia Lefek

Pilotażowy Program Ministerstwa Zdrowia „Dobry posiłek w szpitalu” ma na celu poprawę wyżywienia pacjentów, odpowiedniego do ich stanu zdrowia, a dieta szpitalna ma być integralną częścią całego procesu leczenia. Program przewiduje dodatkowe finansowanie w wysokości 25,62 zł na żywienie pacjentów. Z Ewą Kąkol, dyrektorką Biura Zarządzania Produktem w spółce Impel Catering oraz Klaudią Lefek, Główną Dietetyczką Impel Catering rozmawiamy o tym, jak z ich perspektywy – osób zarządzających usługą żywienia w wielu polskich szpitalach, przebiegło wprowadzenie programu „Dobry posiłek”.

Czytam więcej

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR PROWADZĄCA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak


Wszystkie wydania