Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.
WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO – PRZYCZYNY I OBJAWY
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) jest to nieuleczalna, przewlekła choroba jelita grubego, w której proces zapalny dotyczy głównie błony śluzowej i lokalizuje się w odbytnicy, bądź też w odbytnicy i okrężnicy. Do najczęstszych objawów klinicznych choroby należy biegunka z obecnością świeżej krwi w stolcu. Dodatkowo mogą współwystępować bóle brzucha, spadek masy ciała, stan podgorączkowy albo gorączka, jak również tzw. objawy pozajelitowe, np. osteoporoza, osteopenia czy zmiany skórne.
Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało najnowsze wytyczne dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które stanowią aktualizację dokumentu z 2013 roku. Wytyczne zawierają 49 zaleceń w zakresie diagnostyki i leczenia, zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Wśród nich zwrócono uwagę na wpływ niedożywienia na przebieg terapii, leczenie żywieniowe oraz rolę prehabilitacji chorego przed przystąpieniem do interwencji chirurgicznej.