Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.
W ostatnich latach pojęcie mikrobioty jelitowej oraz szczelności i funkcjonalności jelit stało się nieodłącznym elementem dyskusji na temat zdrowia. Badania nad tym obszarem ujawniły kompleksową rolę, jaką mikroorganizmy pełnią w utrzymaniu równowagi biologicznej organizmu.
Nasze pojęcie roli jelit w utrzymaniu zdrowia całego organizmu dynamicznie się rozwija. Jelita odgrywają kluczową rolę nie tylko w procesie trawienia, lecz także w produkcji istotnych hormonów, oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz we wsparciu układu immunologicznego. Jelita są centralnym punktem zainteresowania naukowców, specjalistów medycznych i żywieniowych na całym świecie.