Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne wydało najnowsze wytyczne dotyczące postępowania z pacjentem z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, które stanowią aktualizację dokumentu z 2013 roku. Wytyczne zawierają 49 zaleceń w zakresie diagnostyki i leczenia, zarówno farmakologicznego, jak i chirurgicznego. Wśród nich zwrócono uwagę na wpływ niedożywienia na przebieg terapii, leczenie żywieniowe oraz rolę prehabilitacji chorego przed przystąpieniem do interwencji chirurgicznej.
TŁUSZCZE W DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ
Dieta wegetariańska to dosyć szerokie pojęcie, pod którym kryje się kilka różnych jej rodzajów. Z założenia wykluczane z diety jest mięso zwierząt, istnieją jednak odmiany wegetarianizmu dopuszczające spożywanie ryb (pescowegetarianizm), a nawet drobiu (semiwegetarianizm). Dużo wegetarian regularnie je mleko i jego przetwory oraz jajka (laktoowowegetarianie), ale też powszechna jest eliminacja lub ograniczanie spożycia wszelkich produktów odzwierzęcych (dieta wegańska). Zakres eliminacji będzie do pewnego stopnia wpływał na podaż tłuszczu ogółem oraz poszczególnych kwasów tłuszczowych z dietą1.
Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.