menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Justyna Malinowska

Absolwentka Dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, obecnie również doktorantka w Szkole Doktorskiej WUM, wykonująca pracę naukowo-badawczą w Zakładzie Medycyny Laboratoryjnej. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych na temat diety i zdrowego stylu życia, prowadzi stronę www.justynamalinowska.com.pl

Article image

Z GABINETU DIETETYKA

Wykorzystanie oleju rzepakowego w diecie wegetariańskiej

Stosowanie diety wegetariańskiej wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych, m.in. obniżeniem ryzyka sercowo-naczyniowego, zachorowania na cukrzycę typu 2 i wystąpienia otyłości1. Jednak jak każda dieta eliminacyjna, dieta wegetariańska związana jest również z ryzykiem występowania niedoborów. Wśród najczęściej wymienianych jest witamina B12, wapń, żelazo ale też kwasy omega-32. Dla osób będących na diecie wegetariańskiej, jak i tradycyjnej, rekomendowane jest spożycie oleju rzepakowego ze względu na większą ilość kwasów omega-3 w porównaniu do innych olejów3.

czytaj dalej
Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Dieta planetarna w teorii i praktyce

Zdrowie osobiste, całej populacji i naszej planety są ze sobą powiązane, a funkcjonujący wciąż model żywienia, tzw. zachodni, wpływa negatywnie na zdrowie we wszystkich tych obszarach. Istnieje jednak szereg działań, które można podjąć, aby dieta była uniwersalnie dobra – dla człowieka i planety, na której żyje.

czytaj dalej
Article image

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

Korzyści ze stosowania oleju rzepakowego w diecie ciężarnych oraz karmiących

Żywienie kobiet w ciąży i karmiących to temat niezmiennie aktualny i wzbudzający dużo zainteresowania, a czasem i kontrowersji. Jedną z nich jest jakość stosowanego w tej grupie tłuszczu. Niepewność tę pogłębia bogactwo dostępnych na rynku olejów i doniesienia na temat ich walorów prozdrowotnych. Wyniki badań wskazują na korzystny wpływ jednego z najbardziej podstawowych, czyli oleju rzepakowego.

czytaj dalej