menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Katarzyna Kieres

Dietetyk kliniczny, absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Na co dzień prowadzi dietoterapie pacjentów z chorobami serca na oddziale rehabilitacji kardiologicznej w Dolnośląskim Centrum Chorób Serca „Medinet”.

Article image

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

Roślinne substancje czynne wpływające na cholesterol i glukozę – polifenole z bergamoty

Choroby cywilizacyjne, do których zalicza się schorzenia układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca), otyłość oraz cukrzycę typu 2 wymagają od specjalistów wielokierunkowego, holistycznego podejścia do pacjenta. Leczenie nie sprowadza się tylko do przyjmowania określonych leków, ale także wymaga od osoby chorej zmiany stylu życia, polegającej na wprowadzeniu prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej oraz ograniczeniu używek.

czytaj dalej