menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Najnowsze rekomendacje dotyczące IBS po przebytym COVID-19

Dr n. med. Martyna Marciniak

WARTO WIEDZIEĆ

01-11-2023

50/2023

Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 nie dotyczy tylko układu oddechowego, może obejmować także inne narządy, w tym przewód pokarmowy (np. brak apetytu, ból brzucha, nudności, wymioty, zmiana konsystencji stolca, uszkodzenie trzustki lub wątroby)1. Dostrzega się coraz więcej danych dotyczących powikłań związanych z chorobą COVID-19, jednym z nich jest post-COVID-19 zespół jelita nadwrażliwego2. Post-COVID-19 IBS może dotyczyć nawet 10,1%, do głównych czynników ryzyka należą: płeć żeńska, młodszy wiek, wcześniejsza antybiotykoterapia, despresja lub lęk, somatyzacja, neurotyczność oraz kliniczne wskaźniki chorób zapalnych jelit3,4.

SARS-COV-2

Od grudnia 2019 roku pandemia spowodowana rozprzestrzenieniem się wirusa SARS-CoV-2 spowodowała nowe spojrzenie na odporność oraz rozwój chorób związanych z układem pokarmowym zarówno w naukach medycznych, jak i im pokrewnych. SARS-CoV-2 jest koronawirusem ostrej niewydolności oddechowej – 2, powodujący chorobę COVID-195. Do jej głównych objawów należą kaszel oraz gorączka, z prawdopodobieństwem progresji do ostrej niewydolności oddechowej6.

Zakażenie wirusem SARS-CoV-2 nie dotyczy tylko układu oddechowego, może obejmować także inne narządy, w tym przewód pokarmowy (np. brak apetytu, ból brzucha, nudności, wymioty, zmiana konsystencji stolca, uszkodzenie trzustki lub wątroby)1. Dostrzega się coraz więcej danych dotyczących powikłań związanych z chorobą COVID-19, jednym z nich jest post-COVID-19 zespół jelita nadwrażliwego2. Post-COVID-19 IBS może dotyczyć nawet 10,1%, do głównych czynników ryzyka należą: płeć żeńska, młodszy wiek, wcześniejsza antybiotykoterapia, despresja lub lęk, somatyzacja, neurotyczność oraz kliniczne wskaźniki chorób zapalnych jelit3,4.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med. Martyna Marciniak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, absolwentka studiów licencjackich oraz magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Asystent naukowo dydaktyczny w Katedrze i Klinice Gastroenterologii, Dietetyki oraz Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Współpracuje z pacjentami w dwóch poznańskich poradniach – Alfa Medica Centrum Medyczne oraz Centrum Medyczne Ułańska. Swoją praktykę opiera o najnowsze dostępne informacje wg. Evidence Based Nutrition oraz Evidence Based Medicine. Prócz dietetyki oraz sportu fascynuje ją psychologia, szczególnie złożoność funkcjonowania ludzkiej psychiki.


Czytaj więcej