menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

dr inż. Katarzyna Okręglicka

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, autorka wielu publikacji naukowych i popularnych.

Article image

Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.

czytaj dalej

Znaczenie wybranych polimorfizmów genetycznych w ocenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

W badaniach asocjacyjnych całego genomu (GWAS - genome-wideassociationstudies) i w Projekcie Poznania Ludzkiego Genomu (HGP – Human Genome Project) cukrzyca typu 2 była jedną z chorób cywilizacyjnych cieszących się największym zainteresowaniem badaczy. Badanie GWAS pozwoliło na identyfikację ponad 100 lociSNP (SNP – Single Nucleotide Polymorphism, polimorfizm pojedynczego genu) zaangażowanych w wystąpienie cukrzycy typu 21.

Czytam więcej
Article image

Rola polimorfizmu genu MTHFR w rozwoju wybranych chorób. Powikłania u kobiet w ciąży

Prawidłowy przebieg procesu przemian folianów ma szczególne znaczenie dla utrzymania homeostazy organizmu, ponieważ reguluje przemianę homocysteiny i metioniny, syntezę pirymidyn i puryn oraz metylację DNA. Całość procesów, w które zaangażowane są foliany, ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży, a wszelkie zaburzenia mogą mieć swoje konsekwencje w postaci wystąpienia wad płodu i licznych powikłań u ciężarnych1.

czytaj dalej

Rola polimorfizmu genu MTHFR w rozwoju wybranych chorób. Powikłania u kobiet w ciąży

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

Prawidłowy przebieg procesu przemian folianów ma szczególne znaczenie dla utrzymania homeostazy organizmu, ponieważ reguluje przemianę homocysteiny i metioniny, syntezę pirymidyn i puryn oraz metylację DNA. Całość procesów, w które zaangażowane są foliany, ma istotny wpływ na prawidłowy przebieg ciąży, a wszelkie zaburzenia mogą mieć swoje konsekwencje w postaci wystąpienia wad płodu i licznych powikłań u ciężarnych1.

Czytam więcej
Article image

Nietolerancja laktozy o podłożu genetycznym i nie tylko. Nowe spojrzenie na gen LCT kodujący laktazę

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.

czytaj dalej

Nietolerancja laktozy o podłożu genetycznym i nie tylko. Nowe spojrzenie na gen LCT kodujący laktazę

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.

Czytam więcej
Article image

Mutacje genów leptyny, receptora leptyny oraz melanokortyny a występowanie otyłości

Otyłość jest przewlekłą chorobą metaboliczną o wieloczynnikowej etiologii. Światowa Organizacja Zdrowia za główne przyczyny otyłości uznaje zmianę stylu życia wynikającą z rozpowszechnienia siedzącego trybu życia i ograniczenia aktywności fizycznej oraz zwiększenie spożycia wysokoenergetycznych i wysokotłuszczowych posiłków obfitujących dodatkowo w cukry proste. Istnieją również silne dowody na udział czynników genetycznych w rozwoju otyłości oraz ich wzajemnej interakcji z czynnikami środowiskowymi.

czytaj dalej

Mutacje genów leptyny, receptora leptyny oraz melanokortyny a występowanie otyłości

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

Otyłość jest przewlekłą chorobą metaboliczną o wieloczynnikowej etiologii. Światowa Organizacja Zdrowia za główne przyczyny otyłości uznaje zmianę stylu życia wynikającą z rozpowszechnienia siedzącego trybu życia i ograniczenia aktywności fizycznej oraz zwiększenie spożycia wysokoenergetycznych i wysokotłuszczowych posiłków obfitujących dodatkowo w cukry proste. Istnieją również silne dowody na udział czynników genetycznych w rozwoju otyłości oraz ich wzajemnej interakcji z czynnikami środowiskowymi.

Czytam więcej
Article image

NUTRIGENETYKA

tekst otwarty

Genetyczne podłoże otyłości

Otyłość można uznać za jedną z ważniejszych i coraz powszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization), na świecie żyje około 1,6 miliarda ludzi z nadwagą i otyłością, których wskaźnik masy ciała (BMI) przekracza 25. Alarmujące jest to, że liczba ta stale rośnie.

czytaj dalej
tekst otwarty

Genetyczne podłoże otyłości

dr inż. Katarzyna Okręglicka, Klaudia Wiśniewska

Article image

Otyłość można uznać za jedną z ważniejszych i coraz powszechniej występujących chorób cywilizacyjnych. Zgodnie z raportem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO – World Health Organization), na świecie żyje około 1,6 miliarda ludzi z nadwagą i otyłością, których wskaźnik masy ciała (BMI) przekracza 25. Alarmujące jest to, że liczba ta stale rośnie.

Czytam więcej