menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Nietolerancja laktozy o podłożu genetycznym i nie tylko. Nowe spojrzenie na gen LCT kodujący laktazę

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

NUTRIGENETYKA

02-03-2016

4/2016

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.

W przewodzie pokarmowym laktoza ulega hydrolizie pod wpływem laktazy. Enzym ten znajduje się przede wszystkim w glikokaliksie rąbka szczoteczkowego nabłonka jelita cienkiego, a najwyższą aktywność wykazuje u szczytu kosmków jelitowych w jelicie czczym i proksymalnej części jelita cienkiego. Obecność enzymu laktazy jest niezbędnym czynnikiem do prawidłowego przebiegu hydrolizy i przyswojenia laktozy z pożywienia. Prawidłowy przebieg tego procesu warunkuje powstanie glukozy i galaktozy, które są wchłaniane do krwiobiegu i podlegają dalszemu metabolizmowi. W sytuacji występowania niedoboru enzymu laktoza nie jest w pełni trawiona i wchłaniana do krwiobiegu i pozostaje niestrawiona w świetne jelita cienkiego. W przewodzie pokarmowym zużywana jest przede wszystkim przez bakterie jelitowe, których działalność prowadzi do powstania gazów, takich jak: wodór, metan czy dwutlenek węgla, oraz krótkołańcuchowych kwasów organicznych, do których zalicza się między innymi kwas masłowy, mlekowy, octowy i propionowy. Substancje te działają drażniąco na błonę śluzową jelita i stają się przyczyną dolegliwości żołądkowo-jelitowych, które manifestują się najczęściej w postaci bólów brzucha, wzdęć, kolek. Ponadto niestrawiona w świetle pokarmowym laktoza ma zdolność podnoszenia ciśnienia osmotycznego w jelicie cienkim, co dodatkowo skutkuje biegunką2.

 

Przyczyny niedoboru laktazy i jego objawy

 

Wyróżnia się trzy rodzaje niedoboru laktazy:

1. Alaktazja − niedobór laktazy pierwotny (wrodzony). Alaktazja jest rzadko występującym defektem metabolicznym, polegającym na całkowitym braku enzymu laktazy w organizmie. Objawy są zauważalne już od urodzenia i występują po spożyciu nawet niewielkiej ilości mleka matki. Leczenie polega na stosowaniu diety bezlaktozowej przez całe życie.

2. Hipolaktazja typu dorosłych − niedobór laktazy typu dorosłych. Polega na zmniejszonej aktywności enzymu laktazy w organizmie i występować może w różnym wieku.

3. Niedobór nabyty − niedobór laktazy wtórny. Wtórny niedobór laktazy polega zazwyczaj na czasowym niedoborze enzymu, wynikającym z różnych przyczyn. Najczęściej wynika on z występowania chorób zapalnych jelita cienkiego, zapalenia żołądka oraz przyjmowania leków.

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z cząsteczek glukozy i galaktozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. W formie naturalnej substancja ta występuje w mleku ssaków, dlatego też nazywana jest cukrem mlecznym. Stanowi ona podstawowe źródło energii dla nowo narodzonych ssaków, charakteryzuje się względnie niskim indeksem glikemicznym w porównaniu z innymi cukrami (wynoszącym około 40) i działaniem probiotycznym, przez co może korzystnie wpływać na motorykę jelit i procesy regeneracji komórek jelita cienkiego1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk dr inż. Katarzyna Okręglicka

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, autorka wielu publikacji naukowych i popularnych.

Dietetyk kliniczny Klaudia Wiśniewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka kliniczna, wykładowczyni i założycielka Centrum Terapii Dietetycznej SPOT (www.centrumspot.pl), gdzie na co dzień pracuje z pacjentami. W ramach swojej pracy doktorskiej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym bada skuteczność diet roślinnych w aspekcie otyłości i innych chorób metabolicznych. Prze wiele lat w ramach pracy w instytutach naukowych, w tym w Instytucie Żywności i Żywienia koordynowała projekty edukacyjne o zasięgu ogólnopolskim. Nadal chętnie dzieli się swoją wiedzą z innymi, nie tylko w gabinecie. Usłyszeć ją można w Dzień dobry TVN, Pytaniu na Śniadanie, Onet Rano #wiem oraz w Polskim Radio. Jest autorką licznych publikacji naukowych z zakresu diet roślinnych, otyłości i chorób układu pokarmowego.  


Czytaj więcej