Niedożywiony pacjent to często duże wyzwanie dla dietetyka. Zwłaszcza jeśli niedożywienie rozwija się na podłożu innych chorób, np. choroby nowotworowej. Musimy wtedy zaplanować plan leczenia żywieniowego skierowany nie tylko na leczenie samego niedożywienia. To wyzwanie na wielu płaszczyznach.
Dietetyka w onkologii, czyli jak za pomocą żywienia wspierać pacjentów chorych na nowotwory
Chcesz przeczytać więcej?
Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.
W XXI wieku choroba nowotworowa wciąż jest drugąprzyczynązgonów wśród dorosłych, a zachorowalność́ na nowotwory rośnie. Ryzyko niedożywienia i niedożywienie stanowią ważny problem w terapii chorych onkologicznie.
U wszystkich pacjentów z ryzykiem niedożywienia i niedożywieniem, u których podaż doustna jest niedostateczna, wskazane jest leczenie żywieniowe11. Niedostateczna podaż doustna według ESPEN to sytuacja, w której pacjent nie jest w stanie jeść dłużej niż tydzień lub spożywa drogą doustną mniej niż 60% spodziewanego zapotrzebowania energetycznego dłużej niż 1–2 tygodnie12.