menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

mgr Agata Łyczek

Biolog, absolwentka na Wydziale Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Szczecińskiego. Od lat związana z działem naukowo-medycznym firmy Nutricia, jako Medical Science Liaison w obszarze intensywnej terapii,  chirurgii oraz onkologii. Autor publikacji dotyczących metabolizmów białek, prelegentka na konferencjach krajowych. Naukowo interesuję się biologią komórki, metabolizmem białek w różnych sytuacjach klinicznych, tkanką mięśniową jako narządem endokrynnym, wpływem miokin na skuteczność terapii w różnych obszarach klinicznych.

Article image

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

Sarkopenia u pacjentów onkologicznych

Sarkopenia to utrata masy, siły i jakości mięśni, która jest procesem związanym ze starzeniem się. Diagnostyka w kierunku stwierdzenia jej obecności jest niezwykle ważna, ponieważ jej obecność powoduje wzrost ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny1. Z tego powodu ocena masy mięśniowej lub jej utraty stanowi część oceny diagnostycznej niedożywienia zgodnie z kryteriami GLIM (Ryc. 1)2,3. Obecność sarkopenii wpływa na wyniki leczenia we wszystkich grupach pacjentów: krytycznie chorych, neurologicznych, chirurgicznych, onkologicznych2,3.

czytaj dalej