Borelioza – to infekcyjna, odkleszczowa choroba zakaźna wywołana przez krętki Borrelia spp. Manifestuje się jako wieloukładowa choroba zapalna, początkowo atakująca skórę, następnie stawy, ośrodkowy układ nerwowy i inne narządy, w tym serce. Odpowiednie żywienie jest niezwykle istotne w czasie trwania leczenia oraz po zakończeniu antybiotykoterapii.
Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska jest zdrowa i może zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób, np. wady cewy nerwowej u dziecka matki na diecie wegetariańskiej.
Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców1, 2. Planując dziecko, kobieta ciężarna stosująca dietę wegetariańską powinna stosować się do zasad prawidłowego żywienia, tj. stosować urozmaiconą dietę, spożywać pięć posiłków dziennie, jeść produkty pełnoziarniste, stosować tłuszcze roślinne, wyeliminować produkty typu fast food, jeść warzywa i owoce, ograniczyć dosalanie potraw i picie kawy, zrezygnować z picia alkoholu. Dla optymalnego rozwoju płodu duże znaczenie ma zarówno prawidłowa masa ciała matki przed zapłodnieniem, jak również przyrost masy ciała podczas ciąży. Najczęściej wykorzystywanym wskaźnikiem wagowo-wzrostowym pozwalającym na ocenę masy ciała jest wskaźnik Body Mass Indeks (BMI). Prawidłowy przyrost masy ciała w trakcie ciąży przedstawiono w tabeli 1. Orientacyjny przyrost masy ciała w trakcie ciąży bliźniaczej powinien wynosić 16‒20,5 kg3.
Dieta wegetariańska – to dieta, która bazuje na produktach roślinnych, a eliminuje produkty mięsne. Prawidłowe zbilansowanie diety wegetariańskiej wymaga wiedzy – zwłaszcza w okresie ciąży.