menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Zalecenia żywieniowe dla wegetarianek w ciąży

Dieta wegetariańska – to dieta, która bazuje na produktach roślinnych, a eliminuje produkty mięsne. Prawidłowe zbilansowanie diety wegetariańskiej wymaga wiedzy – zwłaszcza w okresie ciąży.

Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego odpowiednio zaplanowana dieta wegetariańska jest zdrowa i może zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób, np. wady cewy nerwowej u dziecka matki na diecie wegetariańskiej.

Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz dla sportowców1, 2. Planując dziecko, kobieta ciężarna stosująca dietę wegetariańską powinna stosować się do zasad prawidłowego żywienia, tj. stosować urozmaiconą dietę, spożywać pięć posiłków dziennie, jeść produkty pełnoziarniste, stosować tłuszcze roślinne, wyeliminować produkty typu fast food, jeść warzywa i owoce, ograniczyć dosalanie potraw i picie kawy, zrezygnować z picia alkoholu. Dla optymalnego rozwoju płodu duże znaczenie ma zarówno prawidłowa masa ciała matki przed zapłodnieniem, jak również przyrost masy ciała podczas ciąży. Najczęściej wykorzystywanym wskaźnikiem wagowo-wzrostowym pozwalającym na ocenę masy ciała jest wskaźnik Body Mass Indeks (BMI). Prawidłowy przyrost masy ciała w trakcie ciąży przedstawiono w tabeli 1. Orientacyjny przyrost masy ciała w trakcie ciąży bliźniaczej powinien wynosić 16‒20,5 kg3.

 

Dieta wegetariańska – to dieta, która bazuje na produktach roślinnych, a eliminuje produkty mięsne. Prawidłowe zbilansowanie diety wegetariańskiej wymaga wiedzy – zwłaszcza w okresie ciąży.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dorota Gumiela

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka kierunku dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Asystent w Katedrze i Zakładzie Biochemii i Biologii Molekularnej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.


Czytaj więcej