menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Analiza wzrostu spożycia cukru w Polsce i konsekwencji zdrowotnych dla Polaków na podstawie Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia z 2019 roku

Dietetyk rodzinny Agnieszka Senk

Z GABINETU DIETETYKA

02-05-2019

23/2019

Artykuł jest omówieniem informacji wybranych z najnowszego Raportu Narodowego Funduszu Zdrowia opublikowanego 21 lutego 2019 r.: „Cukier, otyłość – konsekwencje”1, na temat aktualnego spożycia cukru w Polsce i jego konsekwencji zdrowotnych. Przegląd literatury, badań oraz najnowszych danych statystycznych jednoznacznie wskazuje, że w Polsce mamy do czynienia z epidemią otyłości.

PRZYPISY

  1. Raport „Cukier, otyłość – konsekwencje”, dostępny na stronie www.nfz.gov.pl/o-nfz/publikacje, https://www.nfz.gov.pl/download/gfx/nfz/pl/defaultstronaopisowa/349/43/1/raport_-_cukier.pdf

O autorze

Dietetyk rodzinny Agnieszka Senk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. W pracy zawodowej związana ściśle z obszarem edukacji pacjenta. Jako ekspert zaangażowana w takie projekty, jak: Medonet.pl, atopowe sos.pl, związana z Fundacją Szczęśliwi bez Cukru. Jako dietetyk rodzinny prowadzi indywidualne poradnictwo dietetyczne w ramach własnej praktyki Bodylicious, gdzie szczególną troską otacza dzieci, kobiety w ciąży, karmiące matki oraz ich najbliższą rodzinę. Współpracuje z przedszkolami, gdzie prowadzi warsztaty dla dzieci oraz personelu, pomagając wprowadzać zdrową dietę w placówkach. Autorka bloga o zdrowym odżywianiu bodylicious.pl.


Czytaj więcej