Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .
Prawidłowy odbiór bodźców docierających do organizmu stanowi warunek jego spraw- nego funkcjonowania. Jest to możliwe dzięki rozwiniętym procesom poznawczym odpowiedzialnym za odbieranie, analizowanie i wykorzystywanie informacji o otaczającym środowisku. Mózg nie jest biernym odbiorcą wrażeń zmysłowych. Spostrzeżenia, które tworzy oraz plany, które układa, są efektem odniesienia nowych informacji do materiału wydobytego z pamięci, czyli jak umysł odbiera świat, zależy od możliwości korzystania z materiału pamięciowego1 .
Tłuszcze i ich pochodne odgrywają kluczową rolę strukturalną i funkcjonalną w mózgu. Substancje odżywcze wywierają wpływ na funkcje poznawcze poprzez regulację neurotransmisji, przekaźnictwa synaptycznego, płynności błon komórkowych i przekazywania sygnałów. Na plastyczność mózgu korzystnie wpływają: restrykcja kaloryczna, obecność w diecie polifenoli (związków roślinnych o silnej aktywności antyoksydacyjnej), a także wielonienasyconych kwasów omega-34,5 .
dr n. biol. Patrycja Szachta
Zgodnie z obowiązującą definicją, probiotyki to żywe drobnoustroje, wyizolowane z ludzkiego organizmu (przewodu pokarmowego, mikrośrodowiska pochwy etc.), których główną rolą jest korzystny wpływ na organizm gospodarza, przy zachowaniu bezpieczeństwa stosowania.
czytaj dalej
Redakcja
„…I niestety większość społeczeństwa i pracowników opieki zdrowotnej, funkcjonuje w przekonaniu, niezgodnym z wynikami badań naukowych, że chory na otyłość może doprowadzić do «samowyleczenia»”.
czytaj dalej
mgr Paula Grdeń, Adam Grdeń
Błonnik pokarmowy jest to nieodłączny składnik prawidłowo zbilansowanej diety, który przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że odpowiednia ilość spożywanego włókna pokarmowego jest jednym z kluczowych elementów profilaktyki i dietoterapii wielu jednostek chorobowych, w tym: cukrzycy, otyłości, chorób nowotworowych czy chorób sercowo-naczyniowych. W niektórych przypadkach istnieją wskazania do wprowadzenia diety ubogoresztkowej/ łatwostrawnej, w której należy ograniczyć ilość błonnika pokarmowego. Wówczas należy dopasowywać ilość błonnika pokarmowego indywidualnie do pacjenta po uprzednim zapoznaniu się z jego stanem zdrowotnym.
czytaj dalej