To, co jemy, wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie, a w perspektywie długofalowej również na stan naszego zdrowia. Jak pokazują badania, nie tylko nasz organizm korzysta z dobrodziejstw produktów sezonowych jedzenia. Korzystny wpływ sezonowości jest dostrzegany także w przypadku środowiska i społeczeństwa. Rozważania na temat znaczenia i roli sezonowości warto rozpocząć od zadania zasadniczego pytania: czym jest sezonowość?
Rola wody w organizmie
Woda pełni szereg funkcji decydujących o naszym zdrowiu. Jest podstawowym składnikiem budulcowym i strukturalnym wszystkich komórek, tkanek oraz płynów ustrojowych, będąc jednocześnie naturalnym środowiskiem przebiegu wszelkich reakcji i procesów zachodzących w naszym ustroju. Umożliwia transport składników odżywczych i metabolitów między poszczególnymi organellami komórkowymi. Woda czynnie uczestniczy w procesie trawienia – ułatwia połykanie pokarmów, umożliwia formowanie kęsów pożywienia oraz przesuwanie treści pokarmowej przez przewód pokarmowy, jest źródłem jonów wodorowych H+ i wodorotlenowych OH-. W układzie naczyń krwionośnych i limfatycznych woda pełni funkcje transportowe, dzięki czemu możliwa jest wymiana składników odżywczych i metabolitów między narządami wewnętrznymi i tkankami (np. składniki odżywcze do narządów i komórek, tlen z płuc do tkanek, produkty przemiany materii do nerek) oraz wyrównanie ich temperatur. Woda, jako transporter, usuwa toksyny i niepotrzebne związki z naszego organizmu, wypłukuje substancje szkodliwe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu moczowego. Woda rozprowadza ciepło po organizmie, co pomaga utrzymać określoną temperaturę ciała w zależności np. od panującej pogody i temperatury otoczenia, odgrywa zatem ważną rolę w termoregulacji. Płynna struktura wody umożliwia jej nawilżanie takich struktur jak gałka oczna, mózg, rdzeń kręgowy oraz zmniejszanie tarcia w obrębie przestrzeni stawowych oraz jam ciała (co umożliwia np. ruch narządów wewnętrznych).
Woda to główny składnik naszego ciała – jej ilość w organizmie waha się w granicach 45–75% jego masy i zależy od płci, budowy ciała oraz wieku. Biorąc pod uwagę ilość wody w ciele człowieka, łatwo dojść do wniosku, że ma ona ogromny wpływ na nasze zdrowie i życie. Woda jest naturalnym środowiskiem dla przebiegu reakcji chemicznych, biochemicznych oraz wszelkich procesów życiowych zachodzących w komórkach naszego organizmu. Charakteryzuje się wysokim ciepłem właściwym, co przyczynia się do zapewnienia prawidłowego przebiegu procesu termoregulacji oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej. Negatywne skutki niedostatecznego spożycia wody w stosunku do zapotrzebowania szybko są odczuwalne i widoczne, a duży deficyt może stać się ogromnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.