DHA, a więc kwas dokozaheksaenowy gromadzi się w tkankach organizmu i stanowi integralny składnik strukturalnych systemów neurologicznych. Doskonale znane jest jego znaczenie zarówno dla pracy, jak i dla rozwoju mózgu, stąd odgrywa niezwykle istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu człowieka na każdym etapie życia. Udowodniono, iż działa poprzez modulację neurogenezy, niezbędny jest do neurotransmisji oraz aktywności synaptycznej. Oczywiście na tym jego rola się nie kończy, gdyż oddziałuje również na cały organizm, odgrywając rolę w sygnalizacji komórkowej, a także w metabolizmie lipidów czy rozwoju narządu wzroku. Bierze także udział w transkrypcji genów wpływając na aktywację przez proliferatory peroksysomów receptorów jądrowych. One natomiast modulują różnorodne procesy metaboliczne, homeostazę cholesterolu czy rozwój stanu zapalnego. Do jego istotnych funkcji zalicza się ponadto wpływ na błony komórkowe poprzez zwiększanie ich przepuszczalności i ułatwianie płynności. Warto pamiętać przy tym, iż endogenna synteza DHA nie jest wystarczająca, zatem niezbędne jest dostarczanie tegoż kwasu wraz z dietą lub też jego suplementacja5.
Kwas dokozaheksaenowy jest tłuszczem niezwykle istotnym dla człowieka na każdym etapie życia. Umożliwia zarówno prawidłowy rozwój płodu, funkcjonowanie i dalsze rozwijanie się, jak i długotrwałe utrzymanie funkcji poznawczych i profilaktykę niektórych chorób. Bez wątpienia warto zadbać o jego odpowiednią ilość w codziennej diecie i przekonać się o szczegółowym wpływie na ustrój.
Woda – (nie)oczywisty determinant zdrowiai
Dietetyk Sylwia Gugała-Mirosz
Woda to główny składnik naszego ciała – jej ilość w organizmie waha się w granicach 45–75% jego masy i zależy od płci, budowy ciała oraz wieku. Biorąc pod uwagę ilość wody w ciele człowieka, łatwo dojść do wniosku, że ma ona ogromny wpływ na nasze zdrowie i życie. Woda jest naturalnym środowiskiem dla przebiegu reakcji chemicznych, biochemicznych oraz wszelkich procesów życiowych zachodzących w komórkach naszego organizmu. Charakteryzuje się wysokim ciepłem właściwym, co przyczynia się do zapewnienia prawidłowego przebiegu procesu termoregulacji oraz utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i wodno-elektrolitowej. Negatywne skutki niedostatecznego spożycia wody w stosunku do zapotrzebowania szybko są odczuwalne i widoczne, a duży deficyt może stać się ogromnym zagrożeniem dla zdrowia i życia.
czytaj dalej
PRODUKTY SEZONOWE W DIECIEi
Julia Bober
To, co jemy, wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie, a w perspektywie długofalowej również na stan naszego zdrowia. Jak pokazują badania, nie tylko nasz organizm korzysta z dobrodziejstw produktów sezonowych jedzenia. Korzystny wpływ sezonowości jest dostrzegany także w przypadku środowiska i społeczeństwa. Rozważania na temat znaczenia i roli sezonowości warto rozpocząć od zadania zasadniczego pytania: czym jest sezonowość?
czytaj dalej
Probiotyki w antybiotykoterapiii
dr n. med. Justyna Jessa
Probiotyki wpisały się na stałe w profilaktykę i leczenie powikłań antybiotykoterapii i zazwyczaj przepisywane są przez lekarza automatycznie razem z antybiotykiem. Istotny jest jednak wybór właściwych preparatów.
czytaj dalej