Nadmierna masa ciała i otyłość stały się problemem globalnym we współczesnej opiece zdrowotnej. Stanowią zagrożenie dla zdrowia populacji, począwszy od negatywnego wpływu na przebieg procesów prokreacyjnych u kobiet i mężczyzn, przez przebieg ciąży i porodu, stan urodzeniowy noworodka oraz dalsze konsekwencje zdrowotne w każdej z omawianych grup.
Co wiemy o mikrobiomie ludzkiego mleka?
Do roku 2000 mleko ludzkie było uznawane za produkt sterylny, niezawierający w sobie bakterii. Długo nawet nie przypuszczano, że może zawierać mikroorganizmy. Obecnie wiadomo, że mleko to nie jest jałowe, a bakterie w nim występujące mają ogromny potencjał prozdrowotny kształtujący odporność dziecka.
PRZYPISY
- Ojo-Okunola A. i wsp., Human Breast Milk Bacteriome in Health and Disease, “Nutrients”, 2018, 10(11), 1643; doi: 10.3390/nu10111643 https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1643/htm
Okres ciąży wiąże się z wieloma zmianami w ciele kobiety. Wynikają one ze zmian fizjologicznych, które mają wspierać prawidłowy rozwój dziecka, umożliwić organizmowi matki prawidłowe funkcjonowanie w trakcie ciąży oraz ułatwić poród. Mimo że ciąża jest procesem fizjologicznym, to jest też wyzwaniem dla ciała kobiety i po narodzinach dziecka często matki potrzebują wsparcia w zadbaniu o swoje samopoczucie, dobre odżywianie czy powrót do formy. Proces ten może być utrudniony przez zmęczenie codziennymi obowiązkami, opiekę nad dzieckiem, niewyspanie i brak czasu na przygotowywanie posiłków oraz ciągle popularne mity dotyczące diety w czasie karmienia piersią.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to rocznica urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Grant Bantinga. Dzień ten ustanowiono w 70-tą rocznicę odkrycia hormonu w 1991 roku przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną.