menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add login

Właściwości prozdrowotne piwa bezalkoholowego

Piwo bezalkoholowe zyskuje na popularności nie tylko jako alternatywa dla piwa tradycyjnego, ale również jako napój o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych. Bogate w polifenole i pozbawione alkoholu, może wspierać nawodnienie, zdrowie sercowo-naczyniowe oraz równowagę mikrobioty jelitowej.

Piwo to napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, przygotowanej głównie z wody, słodu (najczęściej jęczmiennego), chmielu oraz drożdży. Zawartość alkoholu w piwie zazwyczaj wynosi od około 3% do 8% objętościowo, choć istnieją zarówno piwa słabsze, jak i bardzo mocne. Z chemicznego punktu widzenia piwo stanowi złożoną mieszaninę różnych substancji, w tym związków o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, takich jak polifenole. Szacuje się, że około 75–85% związków fenolowych pochodzi ze słodu, a 15–25% z chmielu1. Piwo zawiera również związki mineralne i witaminy, m.in. wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, mangan oraz witaminy z grupy B.

Piwo bezalkoholowe zyskuje na popularności nie tylko jako alternatywa dla piwa tradycyjnego, ale również jako napój o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych. Bogate w polifenole i pozbawione alkoholu, może wspierać nawodnienie, zdrowie sercowo-naczyniowe oraz równowagę mikrobioty jelitowej.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

dr Natalia Drabińska

CZYTAM ARTYKUŁY

Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Instytutu InLife w Olsztynie. Naukowo specjalizuje się w dziedzinie żywienia i badań żywności, dodatkowo psychodietetyk. Tytuł doktora uzyskała na podstawie interdyscyplinarnej pracy dotyczącej zastosowania preparatu fruktooligosacharydów i inuliny jako składnika diety bezglutenowej dzieci z chorobą trzewną. Obecnie prowadzi badania nad wpływem diety ketogenicznej na organizm człowieka oraz zastosowaniem analizy lotnych związków organicznych w diagnostyce i badaniach żywności


Czytaj więcej