Nadwrażliwość to termin określający wszystkie nieprawidłowe reakcje na pokarm i inne czynniki, które mogą być zależne lub nie od aktywacji układu immunologicznego. Nadwrażliwości pokarmowe są coraz powszechniejsze – alergie, czyli reakcje immunologiczne dotyczą ok. 10% dzieci i 2–5% dorosłych. Reakcje nieimmunologiczne, tzw. nietolerancje, mogą dotyczyć nawet 15–20% populacji.
NAJWAŻNIESZE FAKTY
Zgodnie z pierwszą definicją WHO (rok 1994) w osteoporozie gęstość mineralna kości (BMD) mieści się poniżej 2,5 odchylenia standardowego (SD). Stosuje się standaryzowany wynik, zwany T-score, porównujący BMD ze średnimi wartościami dla młodych, zdrowych, dorosłych kobiet1. Ocena ryzyka złamania (FRAX) obliczana jest w celu określenia 10-letniego prawdopodobieństwa złamania. Osteoporoza jest chorobą metaboliczną z niską masą kostną oraz dezorganizacją wewnętrznej architektury tkanki kości1. Prowadzi do osłabienia wytrzymałości kości i zwiększenia ryzyka złamań. Następuje ubytek masy kostnej (ryc. 1), stały i postępujący.
Osteoporoza uznana została przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za chorobę cywilizacyjną, jako „epidemia XXI wieku”. Dotyczy coraz większej liczby starszych osób i kobiet po menopauzie, pogarszając ich stan zdrowia i codzienne funkcjonowanie. Destrukcja tkanki kostnej ma olbrzymie następstwa zdrowotne, dlatego w rozpoznaniu zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej kluczowa jest znajomość m.in. laboratoryjnych parametrów stanu naszych kości i umiejętność ich interpretacji.