menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w  Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane. 

Article image

WYWIAD

Dieta u pacjenta obciążonego ryzykiem sercowo-naczyniowym

Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta. 

czytaj dalej