menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Dieta u pacjenta obciążonego ryzykiem sercowo-naczyniowym

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

WYWIAD

30-09-2024

55/2024

Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta. 

„Współczesna Dietetyka”: Kto jest obciążony ryzykiem sercowo-naczyniowym?

Dorota Szostak-Węgierek: Bardzo dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym są obciążone przede wszystkim osoby, u których już stwierdzono chorobę niedokrwienną serca, zawał serca, udar mózgu lub miażdżycę tętnic obwodowych. Mogą to być osoby, które nie mają jeszcze ewidentnych objawów chorobowych, ale w badaniach obrazowych, np. w angiografii lub ultrasonografii, stwierdzono obecność miażdżycy. Bardzo dużym ryzykiem obciążone są też osoby z zaawansowaną chorobą nerek oraz pacjenci z cukrzycą i upośledzoną funkcją nerek.

Wywiad z prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorotą Szostak-Węgierek, lekarzem, specjalistą zdrowia publicznego, kierownikiem Zakładu Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przewodniczącą Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN.

Ważnym elementem terapii chorób sercowo-naczyniowych jest łagodzenie zapalenia. Im bardziej nasilony jest proces zapalny w blaszce miażdżycowej, tym blaszka jest mniej stabilna, bardziej podatna na rozerwanie i stanowi większe zagrożenie dla pacjenta. 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w  Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane. 


Czytaj więcej