Ze względu na dużą różnorodność, charakterystykę wysiłku oraz różnice fizjologiczne różne są wymagania energetyczne i na składniki pokarmowe dla poszczególnych sportów zimowych.
Orzechy włoskie wyróżniają się najmniejszą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz największą ilością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych spośród analizowanych produktów (badanie Kulik i wsp.)4. Wykazano również największe stężenie kwasów omega-3 (n-3) wśród badanych próbek. Może to sugerować działanie przeciwzapalne orzechów włoskich w organizmie człowieka4. Ze względu na dobrą jakość kwasów tłuszczowych zawartych w orzechach włoskich mogą mieć one istotne znaczenie w profilaktyce dyslipidemii, chorób układu krążenia oraz cukrzycy5-8. Istotnym elementem w zapobieganiu wymienionym jednostkom chorobowym jest stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, który w przypadku orzechów włoskich oscyluje w granicach 4,6:12. Tabela 2 przedstawia zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w orzechach włoskich w porównaniu z innymi gatunkami orzechów.
Rodzaj orzechów | Zawartość PUFA n-3 w 1 porcji orzechów (g/30 g) | % realizacji zalecanego dziennego zapotrzebowania na PUFA n-3 po spożyciu 30 g orzechów |
Włoskie | 1,87 | 7,3–1,8 |
Pistacjowe | 0,08 | 170–42,5 |
Brazylijskie | 0,05 | 4,5–1,1 |
Macadamia | 0,05 | 1,8–0,5 |
Piniowe | 0,05 | 4,5–1,1 |
Laskowe | 0,03 | 2,7–0,7 |
Nerkowca | 0,02 | 4,5–1,1 |
Orzechy włoskie nie powinny być uznawane jako dobre źródło kwasów EPA i DHA, gdyż spożycie 1 porcji realizuje tylko 0,5–1,8% dziennego zapotrzebowania na te składniki odżywcze4.
Mimo iż orzechy składają się w ponad 50% z tłuszczów, warto również zwrócić uwagę na pozostałe składniki odżywcze występujące w tym produkcie. Tabela 3 przedstawia skład orzechów włoskich.
Produkt | Energia (kcal) | Tłuszcze (g/100 g) | Białko (g/100 g) | Węglowodany (g/100 g) | Cukry proste (g/100 g) | Błonnik pokarmowy (g/100 g) |
Orzechy włoskie | 654 | 65,21 | 15,23 | 13,71 | 2,61 | 6,7 |
Orzechy są również dobrym źródłem białka, jednak nie jest ono białkiem pełnowartościowym i wymaga odpowiedniego zbilansowania pod względem aminokwasowym. Wskaźnik jakości białka w przypadku orzechów włoskich wynosi 58. Aminokwasem ograniczającym jest lizyna, dlatego też warto łączyć te produkty m.in. z dziczyzną, serami podpuszczkowymi twardymi oraz serem ricottą9.
Orzechy włoskie charakteryzują się największą zawartością potasu, a także fosforu. Poza tym są bogate w wapń oraz magnez. Dzięki bardzo niskiej zawartości sodu (2 mg/100 g) mogą być z powodzeniem wprowadzane do diety osób z nadciśnieniem tętniczym9.
Wszystkie orzechy są dobrym źródłem różnorodnych składników odżywczych, jednak największą ich zaletą jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie zdecydowanie wyróżniają się jakością kwasów tłuszczowych, a przede wszystkim proporcją kwasów omega-6 do omega-3. Dzięki temu zostały umieszczone na liście zatwierdzonych oświadczeń zdrowotnych EFSA: 30 g orzechów przyczynia się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych10. Skład orzechów włoskich może również sugerować ich wpływ na układ immunologiczny człowieka, jednak potrzeba więcej badań, aby móc potwierdzić tę tezę9.