menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Niepłodność kobieca – interwencje dietetyczne

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

CIĄŻA, KARMIENIE, PŁODNOŚĆ

01-05-2022

41/2022

Niepłodność kobieca stanowi trudny temat w gabinecie dietetyka ze względu na brak rekomendacji jednoznacznie określających wsparcie żywieniowe w tej grupie pacjentek. W przypadku kobiet z niepłodnością ze współistniejącą nadwagą i otyłością pierwszym krokiem powinna być próba redukcji masy ciała. Najwięcej danych dotyczących niepłodności kobiecej odnosi się do pacjentek z zespołem policystycznych jajników (PCOS). W tym artykule zostały podsumowane rekomendacje towarzystw polskich i zagranicznych dotyczące postępowania żywieniowego u pacjentek z niepłodnością (zwłaszcza PCOS) oraz badania oceniające skuteczność interwencji dietetycznych i suplementacji w leczeniu kobiet z niepłodnością.

 

NIEPŁODNOŚĆ – DEFINICJA

Niepłodność (ang. infertility) to niemożność zajścia w ciążę w ciągu 12 miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych (2–4 razy w tygodniu) bez stosowania metod antykoncepcyjnych1,2.

 

Niepłodność kobieca stanowi trudny temat w gabinecie dietetyka ze względu na brak rekomendacji jednoznacznie określających wsparcie żywieniowe w tej grupie pacjentek. W przypadku kobiet z niepłodnością ze współistniejącą nadwagą i otyłością pierwszym krokiem powinna być próba redukcji masy ciała. Najwięcej danych dotyczących niepłodności kobiecej odnosi się do pacjentek z zespołem policystycznych jajników (PCOS). W tym artykule zostały podsumowane rekomendacje towarzystw polskich i zagranicznych dotyczące postępowania żywieniowego u pacjentek z niepłodnością (zwłaszcza PCOS) oraz badania oceniające skuteczność interwencji dietetycznych i suplementacji w leczeniu kobiet z niepłodnością.

 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr. n. med. i n. o zdr. Agata Stróżyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny i dziecięcy, pracownik naukowy w zespole żywienia i chorób dietozależnych w Klinice Pediatrii WUM. Specjalistka diety z ograniczeniem FODMAP (Uniwersytet Monasha) oraz autorka książki „Dieta low-FODMAP”. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących zaburzeń czynnościowych, alergii na pokarmy i żywienia dzieci. Miłośniczka Evidence-Based Medicine. Ukończyła studia podyplomowe z żywienia i suplementacji w sporcie (AWF w Warszawie) oraz kurs żywienia w pediatrii (PGPN). Prowadzi szkolenia w Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej. Członkini Komitetu Allied Health Professional oraz Edukacyjnego ESPGHAN oraz członkini PTGHiZDz, EAACI i Cochrane.


Czytaj więcej