menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Znaczenie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji (część II)

Dietetyk, psychodietetyk Karolina Lewandowska-Klafczyńska

PSYCHODIETETYKA

01-11-2021

38/2021

Badania pokazują, że jest związek między dietą a depresją. Istnieją jednak sprzeczne wyniki badań, a kierunek i mechanizm relacji są obecnie w trakcie dalszych ustaleń. Wiele badań u zdrowych dorosłych pokazuje, że mniejsza częstość występowania depresji objawia się u tych, którzy jedzą zgodnie ze „zdrowymi” wzorcami żywieniowymi, charakteryzującymi się obfitością warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, orzechów, nasion i roślin strączkowych, ryb, a także umiarkowanymi ilościami wysokotłuszczowego nabiału, jaj i ograniczających tłuszcze nienasycone w diecie.

W dużej mierze te wytyczne pokrywają się z zasadami diety śródziemnomorskiej, DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension) oraz dietą japońską czy norweską. Natomiast stosowanie „stylu zachodniego” – składającego się z dużej ilości słodkich, tłustych oraz przetworzonych produktów żywnościowych, zawierającego dużą ilość czerwonego mięsa – jest związane z częstszym występowaniem depresji1,6,16,17,29.

Skupiając się jednak tylko na przeglądzie badań RTC, analizujących wpływ diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie rozwoju depresji, wyniki są jednoznaczne.

Badanie „SMILES” (n = 166) było 12-tygodniowym, prowadzonym w równoległych grupach, randomizowanym, kontrolowanym badaniem z pojedynczą ślepą próbą uzupełnianą o interwencję dietetyczną w leczeniu umiarkowanej do ciężkiej depresji, które przeprowadzono w Australii. Interwencja dietetyczna polegała na wprowadzeniu zmodyfikowanej diety śródziemnomorskiej pod nazwą „Mod i MedDiet” polegającą na wprowadzeniu do diety 12 kluczowych grup żywności: zbożowe produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe i niesłodzone produkty mleczne, orzechy surowe i niesolone, ryby, chude czerwone mięso, kurczak, jaja i oliwy z oliwek, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia „dodatkowych” produktów spożywczych, takich jak słodycze, rafinowane płatki zbożowe, potrawy smażone, fast foody, przetwory mięsne i słodkie napoje. Stwierdzono, że osoby, które przez 3 miesiące stosowały zalecaną dietę osiągały wyraźnie lepszą poprawę w zakresie objawów depresyjnych, niż osoby, które nie stosowały diety, chociaż korzystały z farmakoterapii lub psychoterapii5.

Badania pokazują, że jest związek między dietą a depresją. Istnieją jednak sprzeczne wyniki badań, a kierunek i mechanizm relacji są obecnie w trakcie dalszych ustaleń. Wiele badań u zdrowych dorosłych pokazuje, że mniejsza częstość występowania depresji objawia się u tych, którzy jedzą zgodnie ze „zdrowymi” wzorcami żywieniowymi, charakteryzującymi się obfitością warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż, orzechów, nasion i roślin strączkowych, ryb, a także umiarkowanymi ilościami wysokotłuszczowego nabiału, jaj i ograniczających tłuszcze nienasycone w diecie.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk, psychodietetyk Karolina Lewandowska-Klafczyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, psychodietetyk, edukator społeczny w cukrzycy. Ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i studia podyplomowe na SWPS w Warszawie. Obecnie pracuje w szpitalu pediatrycznym w Warszawie, koordynuje pracę dietetyka na oddziale psychiatrii, gdzie ma stały kontakt z pacjentami zmagającymi się zaburzeniami odżywiania, depresją, autyzmem itp., Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyków i Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.


Czytaj więcej