Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pozytywnie wpływa na zdrowie naszego organizmu, zwłaszcza serca i mózgu; co w dużej mierze jest związane ze zdolnością nienasyconych kwasów tłuszczowych do zmniejszania stanów zapalnych oraz utrzymania prawidłowego poziomu lipidów we krwi.
Na tę chorobę najczęściej zapadają dzieci oraz młodzież, a szczyt zachorowań przypada między 20. a 40. r.ż. bez większego zróżnicowania pod względem płci2,3. W chorobie Leśniowskiego-Crohna zmiany zapalne mogą lokalizować się w każdym odcinku przewodu pokarmowego, począwszy od jamy ustnej aż po odbyt i obejmować wszystkie warstwy ściany przewodu pokarmowego. Konsekwencją tego jest występowanie licznych niedoborów pokarmowych, a także tworzenie się zwłóknień, powstawania przetok i zwężeń w obrębie poszczególnych warstw przewodu pokarmowego2,4.
NIEDOŻYWIENIE WYNIKAJĄCE Z PRZEBIEGU CHOROBY
U osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna w wyniku toczącego się stanu zapalnego błona śluzowa jelita ulega destrukcji, co zaburza funkcje pełnione przez kosmki jelitowe. W przebiegu choroby może dochodzić do owrzodzeń i zwężania się jelit, a tym samym wzrostu ich niedrożności i utrudnionego przechodzenia treści pokarmowej. Ponadto zalegająca masa pokarmowa pogłębia występującą niedrożność przewodu pokarmowego, zmniejsza światło jelit, co w konsekwencji może doprowadzić do całkowitego ich zamknięcia. Cechą charakterystyczną choroby Leśniowskiego-Crohna jest także tworzenie się szczelin, ropni oraz przetok będących nieprawidłowymi połączeniami między poszczególnymi odcinkami jelita (przetoki wewnętrzne) bądź między jelitem a narządami (przetoki zewnętrzne). Wszelkie te zmiany mogą generować u pacjenta występowanie wielu dolegliwości, takich jak silny ból brzucha, wymioty, mdłości czy zaparcia. Objawy te w sposób znaczący wpływają na niechęć do przyjmowania pokarmu, generując tym samym niedostateczną podaż składników odżywczych. Dodatkowo niedobory składników pokarmowych mogą wynikać z zespołu złego wchłaniania spowodowanego destrukcją kosmków jelitowych5.
U osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna występuje bardzo duże ryzyko niedożywienia, którego powodem są między innymi6,7:
- Niedostateczna podaż pokarmów spowodowana brakiem łaknienia z powodu występujących dolegliwości.
- Nieprawidłowe wchłanianie białka, substancji odżywczych, witamin i soli mineralnych, spowodowane zaburzonym wchłanianiem jelitowym.
- Występowanie zmian aftopodobnych, owrzodzeń, przewężeń czy przetok w obrębie jelit.
- Nasilony katabolizm w wyniku toczącego się stanu zapalnego w jelitach i niedostateczne pokrycie zapotrzebowania energetycznego w przebiegu choroby.
- Dysbioza mikrobiologiczna (w chorobie Leśniowskiego- Crohna zmniejsza się liczba pozytywnych bakterii kwasu mlekowego, gł. Lactobacillus sp., Bifidobacterium sp. na niekorzyść drobnoustrojów patogennych: Bacteroides vulgatus, E.coli czy Enterobacterium spp.).
- Zaburzone wchłanianie soli kwasów tłuszczowych w dystalnym odcinku jelita cienkiego (leum terminale) zwiększa występowanie biegunek tłuszczowych, co z kolei wpływa na niedobór witamin, szczególnie tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E oraz K).
- Utrata składników odżywczych na skutek krwawienia czy wysięku do jam ciała.
- Stosowana w przebiegu choroby farmakoterapia utrudnia przyswajanie wielu witamin, makroi mikroelementów z żywności bądź zaburza ich biodostępność w ustroju (szczególnie leki z grupy kortykosteroidów czy aminosalicylanów).
- Nasilona aktywność choroby może być powodem resekcji danego odcinka jelita w związku z przeprowadzonym zabiegiem chirurgicznym, a to z kolei może wpływać na zmniejszenie powierzchni wchłaniania składników pokarmowych.
- Stosowanie diet eliminacyjnych dodatkowo pogłębia niedobory pokarmowe.
Choroba Leśniowskiego-Crohna (ang. Crohn’s Disease, CD) to zaburzenie zaliczane do przewlekłych nieswoistych chorób zapalnych jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD) przebiegające z okresami remisji oraz zaostrzeń objawów. Jak dotąd, etiologia choroby Leśniowskiego-Crohna nie została poznana, jednakże w etiopatogenezie tego schorzenia podkreśla się rolę czynników genetycznych, immunologicznych oraz środowiskowych. W ciągu ostatnich lat zwiększa się zapadalność na tę chorobę, szczególnie w krajach wysoko rozwiniętych, co wynika ze zmian socjoekonomicznych, a także żywieniowych. Największa zachorowalność choroby Leśniowskiego-Crohna występuje na terenie Ameryki Północnej oraz w Europie Zachodniej, rzadziej w Afryce czy Azji. W Polsce, zgodnie z danymi Krajowego Rejestru Chorych na Chorobę Leśniowskiego-Crohna (za rok 2012), jednostka ta może dotyczyć 5191 osób, przy czym może to być liczba ponad dwa razy większa z racji trudności we wczesnym wykryciu tego schorzenia.