menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Postępowanie dietetyczne w SLE

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

Z GABINETU DIETETYKA

01-09-2016

7/2016

Toczeń rumieniowaty układowy (ang. systemic lupus erythematosus, SLE) − to choroba tkanki łącznej, która rozwija się na tle bardzo złożonych i dotychczas trudnych do wyjaśnienia zaburzeń układu odpornościowego.

Sam proces określa się jako autoagresję, tzn. reakcję autoimmunologiczną, która polega na pojawieniu się odpowiedzi układu immunologicznego – organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko własnym zdrowy komórkom i tkankom, w konsekwencji czego dochodzi do ich zniszczenia. Natomiast prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy wytwarza przeciwciała jedynie przeciw antygenom, jakie wnikną do naszego organizmu z zewnątrz. SLE jest jednym z wielu schorzeń wynikających z takiego procesu. Do innych chorób autoimmunologicznych zaliczyć można m.in.: chorobę Gravesa-Basedowa, chorobę Hashimoto, niedokrwistość Addisona-Biermera, reumatoidalne zapalenie stawów1, 2.

 

Kto jest narażony na wystąpienie SLE? Częstość występowania SLE

Jak pokazują wyniki licznych badań, SLE najczęściej jest diagnozowany wśród płci żeńskiej. Szczyt zachorowań występuje u kobiet w wieku 16−55 lat. Niezwykle istotna jest szybko i sprawnie wykonana diagnostyka w kierunku SLE oraz podjęcie leczenia farmakologicznego, wprowadzenie odpowiednich zaleceń dietetycznych, jak i podjęcie współpracy z doświadczonym fizjoterapeutą/osteopatą, by móc spowolnić rozwój tego schorzenia.

Nie wiadomo jeszcze, dlaczego organizm zaczyna „zwalczać sam siebie”. Uznaje się, że SLE należy do chorób o podłożu autoimmunologicznym, choć niektóre wyniki badań wskazują na możliwy rozwój tocznia układowego u osób genetycznie podatnych, oczywiście po wcześniejszym zadziałaniu odpowiedniego bodźca1−4.

Czynniki wpływające na pojawienie się SLE u osób genetycznie podatnych:

 


 

Toczeń rumieniowaty układowy (ang. systemic lupus erythematosus, SLE) − to choroba tkanki łącznej, która rozwija się na tle bardzo złożonych i dotychczas trudnych do wyjaśnienia zaburzeń układu odpornościowego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dietetyk kliniczny Monika Dudek-Palaczyk

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka. W ostatnich latach współpracowała jako dietetyk m.in. z Fundacją NUTRICIA (współtworząc program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”), Fundacją Junior w Poznaniu, z Poradnią Nadciśnienia Tętniczego i Poradnią Zaburzeń Metabolicznych w Poznaniu, z gabinetem medycyny estetycznej Monalisa oraz Centrum Sportu i Rekreacji Fabianowo w Poznaniu. Obecnie prowadzi poradnię dietetyczną Simply Diet Plan we Wrześni.  


Czytaj więcej