
Leczenie żywieniowe jest integralną częścią procesu leczniczego u chorych onkologicznych. Ma ono na celu utrzymanie lub poprawę czynności narządów oraz powstrzymanie utraty masy ciała.
Ostatnie 60 lat przyniosło znaczącą poprawę składu i jakości codziennej diety Polaków, a najważniejszą zmianą jest modyfikacja struktury spożycia tłuszczów. Jemy coraz więcej tłuszczów roślinnych i dobrze na tym wychodzimy!
TŁUSZCZ/ŹRÓDŁO TŁUSZCZU | (+) ZALECANE, (-) NIEZALECANE, (+/-)* |
Olej rzepakowy | + |
Olej lniany | + |
Oliwa z oliwek | + |
Olej palmowy | - |
Olej kokosowy | - |
Olej słonecznikowy | +/- |
Olej sojowy | +/- |
Masło | +/- |
Margaryna miękka | + |
Margaryna twarda | - |
Śmietana | +/- |
Jaja | +/-** |
Ser żółty | +/- |
Mięso | +/- |
Tłuste ryby | + |
Tran | + |
Orzechy | + |
* W ograniczonych ilościach
** Osoby zdrowe: 4−6 jaj tygodniowo, osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego: do 3 jaj
Leczenie żywieniowe jest integralną częścią procesu leczniczego u chorych onkologicznych. Ma ono na celu utrzymanie lub poprawę czynności narządów oraz powstrzymanie utraty masy ciała.
Nowe wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)
Od lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Coraz większą wagę przywiązuje się do wsparcia żywieniowego w procesie leczenia onkologicznego, ponieważ stan odżywienia w chorobie nowotworowej uważany jest za istotny czynnik rokowniczy.