Przeprowadzone zostały także badania, które ukazują pozytywny wpływ stosowania diety śródziemnomorskiej na funkcje seksualne. W badaniu wzięło udział 59 kobiet z rozpoznanym zespołem metabolicznym będącym przyczyną zaburzeń funkcji seksualnych, które w grupie badanej i kontrolnej określono na podstawie formularza FSFI (ang. Female Sexual Function Index) jako ciężkie. Stosowanie diety śródziemnomorskiej w ciągu 2 lat przez kobiety w grupie badanej spowodowało poprawę profilu lipidowego, obniżenie glikemii na czczo oraz ciśnienia tętniczego. Ponadto po ponownym wypełnieniu formularza FSFI przez kobiety z grupy badanej odnotowano istotnie statystycznie wyższy wynik w porównaniu z grupą kontrolną, w której wynik praktycznie nie uległ zmianie. W badaniu tym wykazano więc korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej m.in. na libido i ogólną satysfakcję z życia seksualnego11.
Cenne składniki mineralne
Prawidłowa dieta powinna dostarczać do organizmu wszelkie składniki niezbędne dla optymalnego utrzymania wszystkich funkcji życiowych. W kontekście płodności oraz utrzymania libido na właściwym poziomie istotnych jest kilka minerałów, w tym m.in. selen i cynk. Odpowiedni poziom selenu wpływa pozytywnie na ruchliwość plemników oraz wzmacnia płodność. Selen dostarczony wraz z pożywieniem w optymalnej ilości warunkuje zwiększenie libido, szczególnie u mężczyzn12. Do głównych źródeł selenu w pożywieniu można zaliczyć przede wszystkim orzechy brazylijskie, mięso i ryby, a także ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych czy jaja kurze.
Cynk zaś bierze udział w syntezie testosteronu – męskiego hormonu płciowego, który odpowiada za regulację popędu seksualnego. Obniżony poziom cynku może prowadzić do zahamowania syntezy testosteronu oraz znacznego osłabienia libido13. Składniki pokarmowe bogate w cynk to owoce morza (szczególnie ostrygi), a także pestki dyni, sezam, migdały, mięso, produkty zbożowe.
A może afrodyzjak?
Działanie afrodyzyjne roślin i pożywienia cieszyło się zainteresowaniem już w czasach starożytnych. Obecnie naukowcy potwierdzili działanie wielu substancji jako tych, które zwiększają libido. I chociaż ich stosowanie nie jest remedium na zaburzenia popędu seksualnego, to warto zwrócić uwagę na niektóre rośliny prezentujące zazwyczaj dość szerokie działanie. Ekstrakty z surowców roślinnych, takich jak: żeń-szeń, owoce cytryńca, guarana oraz korzeń muira puama, mają potwierdzone działanie wzmacniające system nerwowy, tonizujące fizycznie i psychicznie, a także przywracające obniżony popęd płciowy. Rośliny te są znane w wielu krajach jako afrodyzjaki i stanowią skuteczny środek w terapii różnych objawów dysfunkcji seksualnych14.
Podsumowanie
Wystąpienia zaburzeń seksualnych, w tym obniżenia poziomu libido, nie należy lekceważyć. Może to być bowiem pierwszy sygnał, że w organizmie toczy się proces chorobowy. Z tego powodu warto zwrócić się do specjalisty oraz zainteresować właściwym sposobem odżywiania. Chcąc zwiększyć swoje libido lub zadbać o utrzymanie go na właściwym poziomie, należy pamiętać o wprowadzeniu stałych modyfikacji w swoim odżywianiu, prowadząc do dostarczenia w diecie wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Na podstawie przeprowadzonych badań można doszukać się pozytywnego wpływu diety śródziemnomorskiej na libido. Efekty wprowadzonych modyfikacji żywieniowych wymagają zazwyczaj czasu, więc lepiej nie zwlekać z modyfikacją jadłospisu, gdyż lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Znaczenie witaminy D w aspekcie płodnościi
Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska, Dietetyk, psychodietetyk Zuzanna Łukaszewicz
Witamina D już od wielu lat cieszy się zainteresowaniem naukowców. Pierwsze doniesienia o pozytywnym wpływie suplementacji witaminą D pojawiły się ok. 100 lat temu i dotyczyły krzywicy1, 2. Nadrzędną i szeroko udokumentowaną rolą witaminy D jest jej wpływ na gospodarkę wapniową, fosforową oraz na proces mineralizacji kości. Jednak najnowsze badania donoszą, iż witamina D pełni także znaczącą rolę w przebiegu licznych procesów metabolicznych, endokrynnych i zapalnych, przez co jej niedobór wiąże się z patogenezą wielu dolegliwości.
czytaj dalej
Gluten w diecie niemowląt a ryzyko celiakiii
Redakcja
Nowe wytyczne Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN)
czytaj dalej
Wspomaganie leczenia chorób nowotworowych dietąi
Dietetyk Joanna Drygiel, dr n. med. Magdalena Jodkiewicz
Od lat obserwuje się wzrost zachorowań na nowotwory. Coraz większą wagę przywiązuje się do wsparcia żywieniowego w procesie leczenia onkologicznego, ponieważ stan odżywienia w chorobie nowotworowej uważany jest za istotny czynnik rokowniczy.
czytaj dalej