menu person_add home

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

Article image

Otyłość w dzieciństwie jako przyczyna SM w dorosłym życiu

mgr inż. Dorota Szymańska

01-02-2024

NR 51/2024

Otyłość to istotny problem zdrowia publicznego. Od wielu lat, zarówno na świecie jak i w Polsce, odsetek dzieci z nadmierną masą ciała rośnie w zatrważającym tempie, mimo podejmowania wielu działań o charakterze profilaktycznym. Jak wskazuje raport Najwyższej Izby Kontroli (NIK), z przeprowadzonej kontroli w placówkach Podstawowej Opieki Zdrowotnej (POZ) i Ambulatoryjnej Podstawowej Opieki Zdrowotnej (AOS) w latach2018–2020 r., nadwagę lub otyłość zdiagnozowano u ok. 22% polskich dzieci1.

czytaj dalej
Article image

Suplementacja wspierająca metabolizm

dr n. med. Justyna Jessa

26-07-2023

NR 48/2023

Słowo metabolizm kojarzy nam się z masą ciała. Często hasło „mam szybki metabolizm” oznacza w domyśle, że mogę dużo jeść, a nie tyję. Spowolnienie metabolizmu kojarzy się z tyciem. Czym w zasadzie jest metabolizm i od czego zależy jego tempo oraz czy można je wspierać suplementacją?

czytaj dalej
Article image

Nowe wytyczne postępowania u chorych na otyłość. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości

dr n. med. Justyna Jessa

01-09-2022

NR 43/2022

W maju 2022 roku Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości wydało Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na otyłość 2022. Celem tych zaleceń jest rozpowszechnienie wśród lekarzy i pracowników ochrony zdrowia kluczowej wiedzy na temat leczenia otyłości i jej powikłań. W poniższym artykule omawiamy najważniejsze treści z zaleceń PTLO.

czytaj dalej
Article image

Suplementacja dietetyczna w procesie odchudzania

dr n. biomed. Joanna Jurek

01-07-2022

NR 42/2022

Otyłość, określana jako nadmierne nagromadzenie tłuszczu i przerost tkanki tłuszczowej w organizmie, jest przewlekłym schorzeniem, którego podstawową przyczyną okazuje się brak równowagi pomiędzy balansem energetycznym diety i nadwyżką spożywanych wraz z pokarmem kalorii. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka dla zaburzeń metabolicznych, które nieleczone mogą doprowadzić do powstania chorób przewlekłych, jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów3.

czytaj dalej
Article image

Standardy w terapii otyłości. Przegląd strategii dietetycznych

dr n. biomed. Joanna Jurek

01-05-2022

NR 41/2022

Podstawowym celem leczenia otyłości, jest nie tylko przywrócenie prawidłowej masy ciała, ale również zmniejszenie ryzyka występowania powikłań związanych z nadmierną wagą ciała. Jako pierwszą linię interwencji najczęściej wykorzystuje się interwencje zakładające wprowadzanie zmian w zakresie prowadzonego dotychczas stylu życia, w tym sposobu odżywiania, uprawianej formy aktywności fizycznej czy snu8.

 

czytaj dalej
Article image

Olej rzepakowy jako element diety a otyłość i określone parametry zdrowotne

mgr Paulina Chrzan

01-07-2021

NR 36/2021

Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych tłuszczów wśród populacji polskiej. Dodatkowo jest to produkt masowo produkowany w naszym kraju. Od dawna zastanawiano się nad tym, czy jest on korzystniejszy, a może mniej korzystny dla zdrowia od popularyzowanych tłuszczów, tj. oliwa z oliwek czy olej z amarantusa? Wiadomo, iż nadaje się zarówno do spożycia na surowo, jak i do smażenia. Oczywiście dawne procesy produkcji wiązały się ze znacznym ograniczeniem zawartości komponentów w finalnym produkcie, jednak postęp technologiczny pozwala obecnie na otrzymywanie wysokiej jakości produktu z bardzo dobrym składem. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, dzięki czemu są one bardziej puszyste i wilgotne. Jak jako element diety wpływa na zdrowie i przede wszystkim jak oddziałuje na pacjentów z otyłością?

czytaj dalej
Article image

ROLA MIKROBIOTY JELITOWEJ I WSPARCIA PROBIOTYCZNEGO W DIETOTERAPII NADWAGI I OTYŁOŚCI

dr n. biol. Anna M. Basińska

01-03-2021

NR 34/2021

W ostatnich latach problem nadwagi i otyłości stał się na tyle poważny, że coraz częściej jest już określany mianem epidemii. Częstość występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w wieku 5–19 lat na świecie wzrosła dramatycznie, z zaledwie 4% w roku 1975, do nieco ponad 18% w 2016, w którym ponad 340 milionów dzieci i młodzieży w tym wieku miało nadwagę lub otyłość1. Szacuje się, że w 2019 r. aż 38,2 mln dzieci w wieku poniżej 5 lat miało nadwagę lub otyłość. Problem dotyczy również populacji dorosłej: według danych z 2016 r. aż 39% dorosłych miało nadwagę (39% mężczyzn i 40% kobiet). Natomiast u średnio 13% światowej populacji dorosłych stwierdzono otyłość (w tym 11% mężczyzn i 15% kobiet)1. Nadwagę i otyłość uważano niegdyś za problem krajów o wysokich dochodach, obecnie nadmierny przyrost masy ciała dotyczy też krajów rozwijających się, o niskich i średnich dochodach.

czytaj dalej