Olej rzepakowy charakteryzuje się najniższą na tle innych olejów roślinnych zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, z kolei wysoką zawartością PUFA, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu ALA, i MUFA ze znaczną dominacją kwasu oleinowego.
Olej rzepakowy jest najchętniej wybieranym olejem przez Polaków. Pozyskiwany jest z rzepaku – rośliny oleistej z rodziny krzyżowych. Olej rzepakowy jest powszechnie uznawany za korzystnie wpływający na zdrowie. Na tle innych olejów roślinnych charakteryzuje się najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i korzystnym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-31,2 . Korzyści przynosi przede wszystkim spożycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i spożywanego w postaci surowej3. Biorąc pod uwagę zwiększający się problem otyłości i jej powikłań w polskim społeczeństwie, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju rzepakowego i możliwościom jego zastosowania we wspieraniu leczenia zaburzeń metabolicznych pacjentów chorujących na otyłość.
dr Radosław Balwierz
Istnieje dość istotna grupa leków, która w sposób znaczący wpływa na zmianę masy ciała u pacjentów leczonych przeciwdepresyjnie. Priorytetem powinno być zatem ścisłe monitorowanie zmian masy ciała podczas leczenia zaburzeń nastroju. Konieczne staje się więc opracowanie wytycznych stosowania leków przeciwdepresyjnych z uwzględnieniem ich zmian w zakresie masy ciała (…)
czytaj dalej
dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Białek-Dratwa
Aby zapobiec wadom cewy nerwowej, zaleca się osiągnięcie optymalnego poziomu kwasu foliowego w surowicy krwi jeszcze przed zajściem w ciążę, co może być szczególnie trudne w przypadku ciąż nieplanowanych. Zalecana dawka kwasu foliowego dla wszystkich kobiet w ciąży wynosi 0,4–0,8 mg dziennie.
czytaj dalej
dr n. biol. Patrycja Szachta
Mimo nieustannego postępu nauki mikrobiom jelitowy – czyli zespół drobnoustrojów kolonizujących przewód pokarmowy – nadal pozostaje niewiadomą w wielu kwestiach.
Specjaliści zajmujący się badaniem ekosystemu jelitowego uważają, iż w chwili obecnej posiedliśmy zaledwie kilka procent wiedzy na temat realnego wpływu mikrobów jelitowych na procesy zachodzące w ludzkim ustroju.
czytaj dalej