menu close arrow_back_ios person_add home

Właściwości oraz zastosowanie oleju rzepakowego w leczeniu zaburzeń metabolicznych związanych z otyłością

Olej rzepakowy jest najchętniej wybieranym olejem przez Polaków. Pozyskiwany jest z rzepaku – rośliny oleistej z rodziny krzyżowych. Olej rzepakowy jest powszechnie uznawany za korzystnie wpływający na zdrowie. Na tle innych olejów roślinnych charakteryzuje się najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i korzystnym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-31,2 . Korzyści przynosi przede wszystkim spożycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i spożywanego w postaci surowej3. Biorąc pod uwagę zwiększający się problem otyłości i jej powikłań w polskim społeczeństwie, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju rzepakowego i możliwościom jego zastosowania we wspieraniu leczenia zaburzeń metabolicznych pacjentów chorujących na otyłość.

Olej rzepakowy charakteryzuje się najniższą na tle innych olejów roślinnych zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, z kolei wysoką zawartością PUFA, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu ALA, i MUFA ze znaczną dominacją kwasu oleinowego.

Olej rzepakowy jest najchętniej wybieranym olejem przez Polaków. Pozyskiwany jest z rzepaku – rośliny oleistej z rodziny krzyżowych. Olej rzepakowy jest powszechnie uznawany za korzystnie wpływający na zdrowie. Na tle innych olejów roślinnych charakteryzuje się najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i korzystnym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-31,2 . Korzyści przynosi przede wszystkim spożycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i spożywanego w postaci surowej3. Biorąc pod uwagę zwiększający się problem otyłości i jej powikłań w polskim społeczeństwie, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju rzepakowego i możliwościom jego zastosowania we wspieraniu leczenia zaburzeń metabolicznych pacjentów chorujących na otyłość.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Kinga Skoracka

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki, doktorantka w Katedrze Gastroenterologii, Dietetyki i Chorób Wewnętrznych na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, uczestniczka studiów podyplomowych na kierunku Psychodietetyka. Autorka publikacji naukowych w czasopismach polskich i zagranicznych. Prowadzi indywidualne poradnictwo żywieniowe, co pozwala przekładać wiedzę teoretyczną na praktykę.