Istnieje dość istotna grupa leków, która w sposób znaczący wpływa na zmianę masy ciała u pacjentów leczonych przeciwdepresyjnie. Priorytetem powinno być zatem ścisłe monitorowanie zmian masy ciała podczas leczenia zaburzeń nastroju. Konieczne staje się więc opracowanie wytycznych stosowania leków przeciwdepresyjnych z uwzględnieniem ich zmian w zakresie masy ciała (…)
Olej rzepakowy charakteryzuje się najniższą na tle innych olejów roślinnych zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, z kolei wysoką zawartością PUFA, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci kwasu ALA, i MUFA ze znaczną dominacją kwasu oleinowego.
Olej rzepakowy jest najchętniej wybieranym olejem przez Polaków. Pozyskiwany jest z rzepaku – rośliny oleistej z rodziny krzyżowych. Olej rzepakowy jest powszechnie uznawany za korzystnie wpływający na zdrowie. Na tle innych olejów roślinnych charakteryzuje się najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych, wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) i korzystnym udziałem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), a zwłaszcza kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do grupy kwasów tłuszczowych omega-31,2 . Korzyści przynosi przede wszystkim spożycie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i spożywanego w postaci surowej3. Biorąc pod uwagę zwiększający się problem otyłości i jej powikłań w polskim społeczeństwie, warto przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju rzepakowego i możliwościom jego zastosowania we wspieraniu leczenia zaburzeń metabolicznych pacjentów chorujących na otyłość.