menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Od anoreksji do bulimii. Wyzwania diagnostyczne i terapeutyczne w transformacji zaburzeń odżywiania.

Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja i bulimia to choroby stanowiące poważne wyzwanie terapeutyczne. Różnorodność ich kryteriów diagnostycznych jak i objawów dodatkowo utrudnia proces leczenia. Restrykcyjna forma anoreksji może przekształcić się w bulimię, dlatego istotna jest wiedza na temat czynników ryzyka towarzyszących tej transformacji oraz ich wpływu na ostateczny efekt terapeutyczny.

Jadłowstręt psychiczny i bulimia psychiczna to dwie jednostki chorobowe stanowiące prototypowe zaburzenia odżywiania. Elementem charakterystycznym anoreksji jest występowanie bardzo niskiej masy ciała oraz lęk przed jej przyrostem. W przypadku bulimii mamy do czynienia z powtarzającymi się epizodami objadania się i następującymi po nich zachowaniami kompensacyjnymi. Jak pokazują obserwacje kliniczne, zaburzenia z tego kręgu mogą przechodzić z jednego stanu chorobowego w drugi, co może wiązać się z pogorszeniem obrazu klinicznego oraz rokowań długoterminowych efektów leczenia.

Zaburzenia odżywiania takie jak anoreksja i bulimia to choroby stanowiące poważne wyzwanie terapeutyczne. Różnorodność ich kryteriów diagnostycznych jak i objawów dodatkowo utrudnia proces leczenia. Restrykcyjna forma anoreksji może przekształcić się w bulimię, dlatego istotna jest wiedza na temat czynników ryzyka towarzyszących tej transformacji oraz ich wpływu na ostateczny efekt terapeutyczny.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Marzena Rojek-Ledwoch

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyczka i psychodietetyczka, absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w pracy z pacjentem indywidualnym cierpiącym na zaburzenia odżywiania oraz chorobę Parkinsona. Od 12 lat współpracuje z Ośrodkiem Leczenia Nerwic i Zaburzeń Odżywiania „Dąbrówka” gdzie zdobywała doświadczenie w pracy z osobami chorującymi na jadłowstręt psychiczny, bulimię i inne ED. Jest autorką licznych publikacji popularnonaukowych oraz czterech książek dotyczących tematyki żywności i żywienia („Polskie Superfood” ,„Dieta #hormony kobiecie i styl życia”, „Zdrowe ciało. Niski indeks glikemiczny”, „Dieta przeciwzapalna” wyd. SBM). Prowadzi wykłady i warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży. Edukuje również seniorów . Prowadzi szkolenia dla specjalistów z zakresu żywienia w zaburzeniach odżywiania.


Czytaj więcej