Wiele osób swoją karierę w branży zaczyna od typowego etatu w prywatnym gabinecie, w szpitalu lub klinice. To doskonały fundament do budowania dalszej drogi zawodowej – młodzi adepci po studiach i kursach już od praktycznej strony uczą się obsługi pacjenta, działania z nim czy wypełniania odpowiedniej dokumentacji. Jednak niektórzy dietetycy będący na etacie, ograniczeni procedurami i zaleceniami danej placówki, zaczynają myśleć o własnej działalności i powoli dążą w jej kierunku.
Dla wielu dietetyków prowadzenie własnego gabinetu dietetycznego to zarówno cel, jak i naturalna droga rozwoju zawodowego. Nic dziwnego, ponieważ taka forma pracy nie tylko pozwala realizować się w wybranej dziedzinie, ale również stwarza dobre możliwości zarobkowe. Nie należy jednak zapominać o wyzwaniach, jakie będą stały na drodze do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
Wzrost liczby chorób metabolicznych oraz chorób układu krążenia skłania do poszukiwania dokładniejszych narzędzi diagnostycznych w ocenie ryzyka zdrowotnego. Tradycyjne wskaźniki, takie jak BMI czy WHR, nie zawsze odzwierciedlają pełny obraz dystrybucji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza jej formy trzewnej. Nowoczesne wskaźniki, jak VAI, BAI czy RFM, łączą dane antropometryczne i biochemiczne, oferując precyzyjniejszą ocenę stanu zdrowia.
czytaj dalej
dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk
Sproszkowana zielona herbata z Japonii, zdobywa coraz większą popularność również w środowiskach naukowych. Matcha, bo o niej mowa, wyróżnia się nie tylko smakiem czy intensywnym zielonym kolorem, ale przede wszystkim swoim unikalnym składem fitochemicznym, który różni się od innych napojów, takich jak klasyczna zielona herbata czy kawa. Jakie składniki bioaktywne, właściwości i potencjalne korzyści prozdrowotne mogą płynąć ze stosowania matchy w codziennej diecie.
czytaj dalej
mgr Adrianna Dąbrowska-Hulka
Łojotokowe zapalenie skóry (ŁZS) to przewlekła, zapalna choroba skóry dotycząca znacznej części populacji. Leczenie konwencjonalne obejmuje leki przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Rosnące zainteresowanie budzi dieta i suplementacja jako element wspierający terapie i przyczyniający się do skutecznego zniwelowania uciążliwych objawów pacjentów.
czytaj dalej