menu close arrow_back_ios person_add home

Redakcja Współczesnej Dietetyki

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR MERYTORYCZNA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak

Autorki i autorzy Współczesnej Dietetyki

Małgorzata Jackowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka i doktorantka Wydziału Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. Pracuje z rodzicami niemowląt i małych dzieci, prowadzi szkolenia i warsztaty oraz konsultacje indywidualne, tworzy treści edukacyjne. Autorka bloga www.malgorzatajackowska.com  Specjalizuje się w tematyce żywienia niemowląt, małych dzieci i matek w okresie ciąży i karmienia piersią. 

Joanna Jaczewska-Schuetz

CZYTAM ARTYKUŁY

Pracownik Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Zaangażowana w realizację programów, których celem jest zwalczanie nadwagi i otyłości oraz promowanie nawyków prozdrowotnych, głównie w zakresie edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży oraz rodziców. Konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej w szkołach i przedszkolach. Autor publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących m.in. prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży. Realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia.

Karolina Janion

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk specjalizująca się w żywieniu w chorobach nowotworowych i w żywieniu klinicznym, wykładowca akademicki w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz dietetyk w Katowickim Centrum Onkologii. Współautorka licznych publikacji naukowych w recenzowanych czasopismach zagranicznych i krajowych.

Dominika Jankowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego specjalizująca się w dziedzinie diagnostyki mikrobiologicznej i biotechnologii. Autorka licznych artykułów naukowych posiadająca praktyczne doświadczenie z zakresu analizy ekosystemu jelitowego. Szkoleniowiec i zastępca dyrektora ds. naukowych Centrum Medycznego VitaImmun w Poznaniu, konsultant naukowy VitaimmunPET.

Magdalena Jarzębowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Psycholog, specjalistka psychodietetyki, licencjonowana trenerka warsztatów psychologicznych rekomendowana przez PTP. Od wielu lat pracuje z osobami borykającymi się z otyłością oraz popularyzuje wiedzę psychodietetyczną poprzez liczne publikacje i wystąpienia.

Julia Jaskowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalistka dietoterapii niepłodności FertiMedica Centrum Wspierania Płodności.

Paulina Jeleniewicz-Karpierz

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Wydziału Farmacji Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje w branży badań klinicznych, wspierając ich przebieg i rozwój od strony administracyjnej. Dodatkowo uzupełnia swoje doświadczenie w branży aptecznej, dyżurując w Aptece z Uśmiechem.

Justyna Jessa

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w klinice Una Medica – Centrum Medycyny Funkcjonalnej i Stylu Życia. W swojej praktyce zawodowej zajmuje się pacjentami z SIBO (zespołem przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim), chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi, a także żywieniem dzieci i kobiet w ciąży. W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie obroniła doktorat na temat bezpieczeństwa stosowania diet eliminacyjnych u dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Autorka książki „Autyzm i dieta – co jako rodzic powinieneś wiedzieć”, w której przytacza dane naukowe nt. powiązania zaburzeń ze spektrum autyzmu z dietą.

Magdalena Jodkiewicz

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny w Dziale Żywienia Klinicznego oraz Poradni Chorób Metabolicznych w Narodowym Instytucie Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie ma otwarty przewód doktorski. Dodatkowo prowadzi własną praktykę zawodową. Specjalizuje się w żywieniu onkologicznym chorych na nowotwory przewodu pokarmowego oraz nowotwory piersi.

Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.