menu close arrow_back_ios person_add home

Redakcja Współczesnej Dietetyki

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR MERYTORYCZNA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak

Autorki i autorzy Współczesnej Dietetyki

Lucyna Pachocka

CZYTAM ARTYKUŁY

Pracownik naukowy w Instytucie Żywności i Żywienia, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia, menedżer projektów badawczych w ramach projektu menedżer dla nauki i biznesu.

Marcin Pajkowski

CZYTAM ARTYKUŁY

Kardiolog, pracuje w Krajowym Centrum Hipercholesterolemii Rodzinnej w Gdańsku, gdzie od kilku lat zajmuje się diagnostyką i leczeniem pacjentów z tym schorzeniem. Ponadto jest zatrudniony w Zakładzie Diagnostyki Chorób Serca Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na stanowisku asystenta.

Magdalena Pakulska

CZYTAM ARTYKUŁY

Psycholożka w trakcie szkolenia do uzyskania certyfikatu psychoterapeutki w nurcie ericksonowskim w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie z psychologii klinicznej oraz studia podyplomowe z psychodietetyki na Wydziale Psychologii Uniwersytetu SWPS w Warszawie. Od 3 lat prowadzi szkolenia i warsztaty dla dorosłych, których celem jest redukcja stresu z wykorzystaniem techniki Mindfulness. Ma doświadczenie w pracy z osobami z zaburzeniami odżywiania, doświadczającymi lęków, poszukującymi celu i swoich wartości. W nurcie, w którym pracuje, ceni przede wszystkim nastawienie na zasoby klienta, koncentrację na przyszłości i cele. W swojej pracy lubi wykorzystywać opowieści, bajki i metafory.

Anna Paluch

CZYTAM ARTYKUŁY

Właścicielka Gabinetu Psychodietetycznego Flow By Ania, autorka e-kursów z zakresu psychologii dla dietetyków, szkoleniowiec w Psychologii w Polsce sp. z.o.o. oraz zastępca redaktor naczelnej „Magazynu Psychologicznego Bang!”, prowadzi portal dbamocud.pl ze Strefą Specjalisty dla dietetyków.

Grzegorz Pamrów

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwent Uniwersytetu w Sydney i Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2013 współtworzy i prowadzi kurs English for Clinical Dietetics and Nutrition.

Damian Parol

CZYTAM ARTYKUŁY

Z wykształcenia dietetyk i psychodietetyk. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej. Pod przewodnictwem prof. Artura Mamcarza obronił z wyróżnieniem pracę doktorską na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tematem rozprawy był wpływ diety wegańskiej na wydolność biegaczy długodystansowych. Współautor rozdziałów w podręcznikach akademickich Kardiologia sportowa w praktyce klinicznej (PZWL) oraz Medycyna stylu życia (PZWL). Autor licznych publikacji naukowych, popularnonaukowych i specjalistyczny dotyczących dietetyki, treningu i medycyny stylu życia oraz bloga damianparol.com

Janek Paszkowski

CZYTAM ARTYKUŁY

Młody kucharz, który mimo swojego wieku pokazał już, co potrafi. Był uczestnikiem pierwszej edycji programu Master Chef, posiadał swój program kulinarny pt. „Załóż Fartucha u Janka Paszkowskiego”, wydał trzy książki oraz przyczynił się do otwarcia lokalu ze slow food'owymi zapiekankami. W swojej kuchni pokazuje to, co lubi najbardziej − zdrowie, kolory i często dość nietypowe połączenia smaków, które okazują się strzałem w 10.

Joanna Pieczyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Oliwia Pietrasińska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Członkini zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”, gdzie pracuje z osobami pragnącymi zmienić swoje nawyki żywieniowe, z pacjentami z nadwagą, otyłością, zaburzeniami odżywiania, stosującymi dietę bezglutenową, roślinną (wegetariańską i wegańską) oraz z pacjentami z zaburzeniami gospodarki hormonalnej i nietolerancjami pokarmowymi.

Monika Pietrzyk-Bilska

CZYTAM ARTYKUŁY

Specjalność: psychologia kliniczna i osobowości, dietetyk kliniczny, arteterapeuta.