menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Redakcja Współczesnej Dietetyki

Nadzór merytoryczny

REDAKTOR MERYTORYCZNA

dr n. med. Aneta Kościołek

REDAKTOR NACZELNA

Anna Gadzińska-Kryjak

Autorki i autorzy Współczesnej Dietetyki

mgr Dominika Dakowska

CZYTAM ARTYKUŁY

Wykładowca akademicki, dietetyk w Szpital Murcki Sp. z o.o. w Katowicach. Poprzez edukację żywieniową w ujęciu psychodietetycznym pomaga pacjentom zmieniać nawyki żywieniowe i podejście do odżywiania.

Maria Daniel

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, w trakcie specjalizacji z pediatrii w Oddziale Klinicznym Nefrologii i Pediatrii Szpitala Pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

lekarz Andrzej Deptała

CZYTAM ARTYKUŁY

Kierownik Zakładu Profilaktyki Onkologicznej WUM i prorektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Kierownik Kliniki Onkologii i Hematologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie. Specjalista w dziedzinach: chorób wewnętrznych, hematologii i onkologii klinicznej.  

Specjalista medycyny żywienia, dietetyk Małgorzata Desmond

CZYTAM ARTYKUŁY

Współzałożycielka Fundacji WIEMY CO JEMY. Prowadzi konsultacje medycyny żywienia oraz programy terapii żywieniowej w CM Gamma w Warszawie, a także – w ramach pracy doktorskiej w Institute of Child Health University College London – bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób krążenia u dzieci w Klinice Pediatrii Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.

Anna Doboszyńska

CZYTAM ARTYKUŁY

Kierownik Katedry Pulmunologii oraz Katedry Pielęgniarstwa, Collegium Medicum, Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie. Dziekan Wydziału Nauki o Zdrowiu. Konsultant wojewódzki ds pulmonologii na Waremii i Mazurach. Specjalistka w zakresie chorów wewnętrznych, chorób płuc, alergologii.

mgr Bartłomiej Dorożyński

CZYTAM ARTYKUŁY

Dyplomowany dietetyk, absolwent Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej, dietetyk akademii piłkarskiej RKS „Raków” Częstochowa, dietetyk sportowy w Doro Pro Nutrition, autor publikacji naukowych w czasopismach z listy filadelfijskiej, wykładowca akademicki, członek PINES oraz PTD. ISAK poziom 1.

Dietetyk Katarzyna Drews-Raczewska

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, absolwentka studiów magisterskich i licencjackich na UM w Poznaniu, absolwentka podyplomowych studiów Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie, ukończyła kurs Leczenia Żywieniowego Dla Członków Zespołów Żywieniowych (Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego). Przez półtora roku pracowała jako konsultant ds. żywienia klinicznego. Posiada doświadczenie w pracy z pacjentami borykającymi się z nadwagą i otyłością oraz chorobami metabolicznymi, a także sportowcami i osobami ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Specjalistka w układaniu diety eliminacyjnej i eliminacyjno-rotacyjnej. Uczestniczyła, zarówno jako słuchacz, jak i prelegent, w warsztatach, szkoleniach i konferencjach dietetycznych.

Joanna Dronka-Skrzypczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Autorka wielu artykułów na temat zdrowego odżywiania, diety eliminacyjnej. Prowadzi stronę www.dietaeliminacyjna.pl. Współpracuje między innymi z Instytutem Mikroekologii.

Dietetyk Joanna Drygiel

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz wielu kursów specjalistycznych w zakresie leczenia żywieniowego. Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Prowadzi praktykę dietetyczną w Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie, gdzie zajmuje się jednocześnie pracą naukowo-badawczą oraz w Centrum Medycznym Damiana w Warszawie. Ponadto prowadzi szkolenia, kursy i warsztaty dla pacjentów, personelu medycznego oraz osób zainteresowanych tematyką żywienia. Współpracuje z fundacjami, stowarzyszeniami i uniwersytetami trzeciego wieku. Autorka poradników żywieniowych dla pacjentów, w różnych stanach chorobowych oraz artykułów o tematyce dietetycznej. Szczególnie interesuje się wsparciem dietetycznym w niedożywieniu, chorobach onkologicznych oraz autoimmunologicznych.

Jagoda Dudek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk, biotechnolog medyczny ze specjalizacją w obszarze immunologii. Od lat prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych oraz dietoterapię indywidualną i rodzinną. Specjalizuje się w pracy z osobami z zaburzonym funkcjonowaniem układu odpornościowego i pokarmowego oraz z osobami zmagającymi się z chorobami przewlekłymi. Zainteresowania: żywienie neuroprotekcyjne, dietoterapia w leczeniu depresji, immunomodulacja żywieniem, żywność funkcjonalna, joga, gotowanie według pięciu przemian.