Niezdrowa dieta, bogata w żywność typu fast food, przy jednoczesnym braku podstawowych tłuszczów, witamin i minerałów, wiązana jest z występowaniem zespołu zaburzeń uwagi, depresji, chorób otępiennych oraz schizofrenii, zwłaszcza w krajach uprzemysłowionych15,19.
Naukowe dowody coraz częściej potwierdzają istnienie silnych zależności między dietą a zdrowiem psychicznym, w tym także zaburzeniami nastroju, takimi jak depresja. Współczesne podejście do terapii depresji nie ogranicza się jedynie do farmakoterapii i psychoterapii, lecz obejmuje także modyfikacje stylu życia, w tym odpowiednie interwencje dietetyczne. Przeprowadzone badania wykazują, że specyficzne wzorce żywieniowe mogą wpływać na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej, metabolizm neuroprzekaźników oraz redukcję stanu zapalnego, co jest kluczowe w modulacji objawów depresyjnych. Celem niniejszego artykułu jest omówienie roli diety we wspomaganiu leczenia depresji oraz wskazanie kluczowych składników odżywczych, które mogą przyczyniać się do poprawy zdrowia psychicznego pacjentów z depresją.
Niezdrowa dieta, bogata w żywność typu fast food, przy jednoczesnym braku podstawowych tłuszczów, witamin i minerałów, wiązana jest z występowaniem zespołu zaburzeń uwagi, depresji, chorób otępiennych oraz schizofrenii, zwłaszcza w krajach uprzemysłowionych15,19.
mgr Marcin Osowski
Jednym z najbardziej istotnych czynników wpływających na zwiększenie ryzyka wystąpienia hiperurykemii i dny moczanowej jest nadmierna masa ciała. W wielu badaniach zauważono, że wraz ze wzrostem masy ciała rośnie również ryzyko wystąpienia podwyższonych stężeń kwasu moczowego oraz ostrego ataku dny5–8.
czytaj dalej
dr n. med. i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak
U pacjentów z IBS, często jest osłabiona bariera jelitowa i występuje nadmierna przepuszczalność jelit. Maślan sodu przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, wzmacniając produkcję mucyn i zmniejszając przepuszczalność jelitową w jelicie cienkim i jelicie grubym1.
czytaj dalej
Joanna Lewandowska
Przy planowaniu strategii leczenia otyłości zaleca się przede wszystkim rozpoznanie przyczyny leżącej u podstawy jej rozwoju, a także ocenę stopnia motywacji pacjenta i jego zaangażowania.
czytaj dalej