menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Dieta jako element leczenia depresji: kluczowe składniki odżywcze i ich wpływ na zdrowie psychiczne

Niezdrowa dieta, bogata w żywność typu fast food, przy jednoczesnym braku podstawowych tłuszczów, witamin i minerałów, wiązana jest z występowaniem zespołu zaburzeń uwagi, depresji, chorób otępiennych oraz schizofrenii, zwłaszcza w krajach uprzemysłowionych15,19.

Naukowe dowody coraz częściej potwierdzają istnienie silnych zależności między dietą a zdrowiem psychicznym, w tym także zaburzeniami nastroju, takimi jak depresja. Współczesne podejście do terapii depresji nie ogranicza się jedynie do farmakoterapii i psychoterapii, lecz obejmuje także modyfikacje stylu życia, w tym odpowiednie interwencje dietetyczne. Przeprowadzone badania wykazują, że specyficzne wzorce żywieniowe mogą wpływać na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej, metabolizm neuroprzekaźników oraz redukcję stanu zapalnego, co jest kluczowe w modulacji objawów depresyjnych. Celem niniejszego artykułu jest omówienie roli diety we wspomaganiu leczenia depresji oraz wskazanie kluczowych składników odżywczych, które mogą przyczyniać się do poprawy zdrowia psychicznego pacjentów z depresją.

Niezdrowa dieta, bogata w żywność typu fast food, przy jednoczesnym braku podstawowych tłuszczów, witamin i minerałów, wiązana jest z występowaniem zespołu zaburzeń uwagi, depresji, chorób otępiennych oraz schizofrenii, zwłaszcza w krajach uprzemysłowionych15,19.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paulina Szymczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny. Psychodietetyk. Autorka planera skupiającego się na mindful eatingu, redukcji stresu i budowaniu nawyków „uważny planer”. Specjalizuję się w leczeniu zaburzeń odżywiania i ich powikłań jelitowo – żołądkowych oraz hormonalnych. W pracy bazuje na dialogu motywacyjnym i skupia się na osi jelito–mózg, które mają bezpośredni wpływ na zachowania żywieniowe. Poza konsultacjami prowadzi liczne szkolenia i warsztaty z zakresu dietetyki klinicznej i psychodietetyki.


Czytaj więcej