W odpowiedzi na rosnące wyzwania związane z leczeniem chorób przewodu pokarmowego i koniecznością regeneracji mikrobioty jelitowej, składniki takie jak maślan sodu, probiotyki i prebiotyki stają się kluczowymi elementami nowoczesnej dietoterapii. Maślan sodu, będący krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym (SCFA), wykazuje szerokie działanie troficzne i przeciwzapalne, które wspiera zdrowie jelit i jest szczególnie skuteczne w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS) i innych zaburzeń pracy jelit wywołanych różnymi czynnikami w tym, na przykład przyjmowaniem leków np. antybiotyków. Niniejszy artykuł omawia mechanizmy działania maślanu sodu, wybranych probiotyków i prebiotyków oraz ich synergistyczne działanie we wspomaganiu zdrowia przewodu pokarmowego.
U pacjentów z IBS, często jest osłabiona bariera jelitowa i występuje nadmierna przepuszczalność jelit. Maślan sodu przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, wzmacniając produkcję mucyn i zmniejszając przepuszczalność jelitową w jelicie cienkim i jelicie grubym1.