menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Maślan sodu, probiotyki i prebiotyki – synergia działania w dietoterapii

Dr n. med i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

Z GABINETU DIETETYKA

01-12-2024

56/2024

U pacjentów z IBS, często jest osłabiona bariera jelitowa i występuje nadmierna przepuszczalność jelit. Maślan sodu przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, wzmacniając produkcję mucyn i zmniejszając przepuszczalność jelitową w jelicie cienkim i jelicie grubym1.

W odpowiedzi na rosnące wyzwania związane z leczeniem chorób przewodu pokarmowego i koniecznością regeneracji mikrobioty jelitowej, składniki takie jak maślan sodu, probiotyki i prebiotyki stają się kluczowymi elementami nowoczesnej dietoterapii. Maślan sodu, będący krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym (SCFA), wykazuje szerokie działanie troficzne i przeciwzapalne, które wspiera zdrowie jelit i jest szczególnie skuteczne w leczeniu zespołu jelita drażliwego (IBS) i innych zaburzeń pracy jelit wywołanych różnymi czynnikami w tym, na przykład przyjmowaniem leków np. antybiotyków.  Niniejszy artykuł omawia mechanizmy działania maślanu sodu, wybranych probiotyków i prebiotyków oraz ich synergistyczne działanie we wspomaganiu zdrowia przewodu pokarmowego.

U pacjentów z IBS, często jest osłabiona bariera jelitowa i występuje nadmierna przepuszczalność jelit. Maślan sodu przyspiesza regenerację nabłonka jelitowego, wzmacniając produkcję mucyn i zmniejszając przepuszczalność jelitową w jelicie cienkim i jelicie grubym1.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Dr n. med i n. o zdr. Małgorzata Słoma-Krześlak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, doktor nauk o zdrowiu, asystent badawczo-naukowy w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wykładowca na Wydziale Zdrowia Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku. Prelegentka krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Współautorka ponad 50 publikacji naukowych oraz podręczników z zakresu żywienia. Członkini wielu towarzystw naukowych, m.in. Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia, Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. European Association of Preventive Cardiology.


Czytaj więcej