JAK BYŁO DO TEJ PORY?
Przez wiele lat zalecenia odnośnie do zdrowego odżywiania przedstawiane były w formie piramidy opracowanej pod kierunkiem prof. dr. hab. med. Mirosława Jarosza. W 2019 r. zostały wprowadzone modyfikacje i nastąpiła zmiana nazewnictwa piramid na: „Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej”, „Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży” oraz „Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dla Osób w Wieku Starszym”. Piramida była interpretowana w następujący sposób: im wyższe piętro piramidy, tym mniejsza powinna być ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności. Podstawę piramidy stanowiły produkty, których w diecie powinno być najwięcej. Do piramidy dołączone było 10 zasad zdrowego odżywiania2,3. Nowe zalecenia żywieniowe zostały natomiast przedstawione w formie talerza obfitującego w różnorodne produkty. Należy podkreślić, że zarówno piramida, jak i nowe zalecenia są przeznaczone dla osób zdrowych. W przypadku chorób przewlekłych zalecenia mogą ulec modyfikacji i powinny być skonsultowane z dietetykiem klinicznym1.
NOWA FORMA
Zalecenia przedstawione w formie talerza mogą okazać się znacznie łatwiejsze w interpretacji. Forma ta może również lepiej sprawdzić się w edukacji żywieniowej prowadzonej przez specjalistów. Na talerzu można dostrzec proporcje poszczególnych grup produktów, jakie powinny być zachowywane w codziennym planowaniu posiłków. Zalecenia uzupełniają materiały pt. „W trzech krokach do zdrowia”. Obejmują one zalecenia podzielone na trzy poziomy. Krok 1 opisuje podjęcie zmiany w sposobie żywienia, krok 2 – wdrożenie zalecanego poziomu spożycia oraz krok 3 – osiągnięcie dalszych korzyści dla zdrowia. Ważne jest to, że zmiany w sposobie żywienia należy wprowadzać stopniowo, aby umożliwić trwałą zmianę nawyków żywieniowych. Metoda „małych kroczków” niesie większe prawdopodobieństwo powodzenia.
17 października 2020 r. odbył się V Narodowy Kongres Żywieniowy. Poruszone zostały na nim najbardziej aktualne zagadnienia związane z odżywianiem i zdrowym stylem życia. Okazuje się, że Polacy mają wciąż bardzo niski poziom wiedzy na temat czynników wpływających na zdrowie oraz prewencyjnego znaczenia odpowiedniego żywienia. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NHZ) opracował nowe zalecenia zdrowego żywienia, które przedstawił dr hab. n. o zdr. Grzegorz Juszczyk. Dotychczas znaną „Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej” zastąpił „Talerz Zdrowego Żywienia”. Nowe zalecenia zostały opracowane na podstawie przeglądu najnowszej literatury badającej wpływ poszczególnych składników odżywczych na zdrowie człowieka1.
Soki w diecie – twarde dane, soczyste fakty, owocne wnioskii
Dr hab. Dariusz Włodarek
Badania potwierdzają: już 1 szklanka soku dziennie (200 ml) znacząco poprawia jakość naszej diety. Soki mają też takie właściwości jak: wspieranie profilaktyki chorób cywilizacyjnych, pomaganie w regeneracji po wysiłku, pozytywne wpływanie na wyniki osiągane przez sportowców. Dowiedz się, co jeszcze odkryli naukowcy badający wpływ soków na zdrowie.
czytaj dalej
Rola diety w (nie)płodności mężczyzni
dr n. o zdr. Anna Rudnicka
Planeta Ziemia bez dzieci – dla większości brzmi to jak koncept filmu science fiction. Ale czy na pewno nie ma się czym martwić? Niepłodność jest zjawiskiem, które według aktualnych danych dotyka około 15% par, które starają się o ciążę1. Ta liczba może wydawać się niewielka, ale kiedy przedstawimy to bardziej obrazowo, problem zaczyna nabierać znaczącej wagi: według raportu Światowej Organizacji Zdrowia w latach 1990–2010 czterdzieści osiem i pół miliona par było niezdolnych do poczęcia dziecka. Gdyby każdej z nich udało się wydać na świat jedno dziecko, byłyby one w stanie zaludnić kraj wielkości Hiszpanii.
czytaj dalej
Rola probiotyków dla kobiet w ciąży i ich potomstwai
W trakcie trwania ciąży dochodzi do szeregu zmian w organizmie kobiety, w tym do zmian w mikroflorze przewodu pokarmowego i pochwy. Mogą one mieć wpływ na samopoczucie ciężarnej, a także na przebieg ciąży i zdrowie dziecka. Stosowanie probiotyków pozwala na modyfikację mikroflory jelitowej i w konsekwencji może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej, nadmiernego przyrostu masy ciała i przedwczesnego porodu 3,12,36, a w połogu zmniejszyć zapadalność na lęk i depresję poporodową u kobiet 27. Ponadto interwencje wpływające na skład drobnoustrojów jelitowych ciężarnej mają wpływ na mikrobiotę nowonarodzonego dziecka 25.
czytaj dalej