menu close arrow_back_ios person_add home

Dna moczanowa Diagnostyka, leczenie, profilaktyka, zasady żywieniowe (cz. II)

mgr Joanna Walasek

Z GABINETU DIETETYKA

01-11-2020

32/2020

Dna moczanowa, zwana również skazą moczanową, jest schorzeniem charakteryzującym się występowaniem stanów zapalnych głównie w obrębie stawów, ale także w okolicy tkanek miękkich czy nerek. Główną przyczyną choroby jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Skutkiem tego jest odkładanie się w płynie stawowym kryształków moczanu jednosodowego, które następnie gromadzą się w postaci złogów i indukują stan zapalny.

Podstawowe zalecenia żywieniowe i rola składników żywieniowych w leczeniu dny moczanowej

Leczenie skazy moczanowej odbywa się głównie za pomocą farmakoterapii, jednakże zmiana stylu życia, w tym przede wszystkim odpowiedni sposób żywienia odgrywa nieodzowną rolę w osiągnięciu sukcesu terapeutycznego14. Ma to na celu przede wszystkim:

Eliminacja czerwonego mięsa i tłustych serów

Podstawową zasadą w diecie osób chorych na dnę moczanową jest ograniczenie, a najlepiej całkowite wyeliminowanie z codziennego jadłospisu produktów bogatych w puryny. Ma to znaczący wpływ na obniżenie poziomu kwasu moczowego w organizmie pacjenta i zmniejszenie ryzyka wywołania ostrego napadu dny. W związku z powyższym, osoba dotknięta tą chorobą nie powinna spożywać przede wszystkim czerwonego mięsa (wołowiny, wieprzowiny), wywarów z kości i grzybów, podrobów, galaret i konserw mięsnych, wędlin, esencjonalnych rosołów, owoców morza (krewetki, małże) czy ryb takich jak śledzie, sardynki i szprotki. Powinna także unikać dodawania do przyrządzanych posiłków suszonych grzybów, drożdży i ostrych przypraw. Osobom ze skazą moczanową zaleca się również wykluczyć z codziennego jadłospisu tłuste białe sery, a także sery topione, pleśniowe i podpuszczkowe oraz tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, głównie smalec i słoninę1,3,6,11,16,17,18.

 

Dna moczanowa, zwana również skazą moczanową, jest schorzeniem charakteryzującym się występowaniem stanów zapalnych głównie w obrębie stawów, ale także w okolicy tkanek miękkich czy nerek. Główną przyczyną choroby jest podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi. Skutkiem tego jest odkładanie się w płynie stawowym kryształków moczanu jednosodowego, które następnie gromadzą się w postaci złogów i indukują stan zapalny.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Walasek

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, biolog, absolwentka studiów magisterskich na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Absolwentka studiów podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach oraz na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowany Ekspert Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenia SOIT – Specjalista przyjazny insulinoopornym polecany na stronie Fundacji (https://szkoleniesoit.pl/specjalisci_soit/walasek-joanna/). Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl