menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

DHA składnikiem istotnym na każdym etapie życia

Kwas dokozaheksaenowy jest tłuszczem niezwykle istotnym dla człowieka na każdym etapie życia. Umożliwia zarówno prawidłowy rozwój płodu, funkcjonowanie i dalsze rozwijanie się, jak i długotrwałe utrzymanie funkcji poznawczych i profilaktykę niektórych chorób. Bez wątpienia warto zadbać o jego odpowiednią ilość w codziennej diecie i przekonać się o szczegółowym wpływie na ustrój.

DHA, a więc kwas dokozaheksaenowy gromadzi się w tkankach organizmu i stanowi integralny składnik strukturalnych systemów neurologicznych. Doskonale znane jest jego znaczenie zarówno dla pracy, jak i dla rozwoju mózgu, stąd odgrywa niezwykle istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu człowieka na każdym etapie życia. Udowodniono, iż działa poprzez modulację neurogenezy, niezbędny jest do neurotransmisji oraz aktywności synaptycznej. Oczywiście na tym jego rola się nie kończy, gdyż oddziałuje również na cały organizm, odgrywając rolę w sygnalizacji komórkowej, a także w metabolizmie lipidów czy rozwoju narządu wzroku. Bierze także udział w transkrypcji genów wpływając na aktywację przez proliferatory peroksysomów receptorów jądrowych. One natomiast modulują różnorodne procesy metaboliczne, homeostazę cholesterolu czy rozwój stanu zapalnego. Do jego istotnych funkcji zalicza się ponadto wpływ na błony komórkowe poprzez zwiększanie ich przepuszczalności i ułatwianie płynności. Warto pamiętać przy tym, iż endogenna synteza DHA nie jest wystarczająca, zatem niezbędne jest dostarczanie tegoż kwasu wraz z dietą lub też jego suplementacja5.

Kwas dokozaheksaenowy jest tłuszczem niezwykle istotnym dla człowieka na każdym etapie życia. Umożliwia zarówno prawidłowy rozwój płodu, funkcjonowanie i dalsze rozwijanie się, jak i długotrwałe utrzymanie funkcji poznawczych i profilaktykę niektórych chorób. Bez wątpienia warto zadbać o jego odpowiednią ilość w codziennej diecie i przekonać się o szczegółowym wpływie na ustrój.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

mgr Paulina Chrzan

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dietetyk w Rehasport Clinic w Poznaniu. Specjalizuje się w zakresie żywienia kobiet w ciąży i laktacji, żywienia podczas choroby Hashimoto oraz PCOS, w zespole jelita drażliwego oraz w żywieniu sportowców. Szczególnym zainteresowaniem darzy sporty zespołowe oraz gotowanie, czego efekty publikuje na łamach autorskiego bloga.


Czytaj więcej