menu person_add home

Dieta ketogenna – rola w medycynie

dr n. med. i n. o zdr. Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

NOWOŚCI W ŻYWNOŚCI

01-05-2022

41/2022

Obecnie dieta ketogenna czy raczej ketogeniczna jest bardzo popularną metodą żywienia wśród osób ćwiczących czy odchudzających się. Firmy cateringowe oferują keto dietę, tzw. pudełkową. W popularnych sklepach znajdziemy produkty oznaczone jako keto, a w wybranych restauracjach czy cukierniach możemy zamówić dania i desery z takim dopiskiem. Osoby stosujące ten model odżywiania chwalą sobie szybkie efekty, smak oraz brak odczuwania głodu. Jednak ketogenny styl życia różni się pod wieloma względami od diety ketogennej stosowanej w medycynie.

Pierwszą różnicą jest jej skład – ta kliniczna jest dietą bogatotłuszczową, bardzo niskowęglowodanową i normobiałkową. Za duża ilość białka w diecie zaburza ketogenezę, a najważniejsze jest osiągnięcie stężenia ketonów we krwi w ilości terapeutycznej, czyli od 2 do 5, a nawet 6 mmol/L.

Obecnie dieta ketogenna czy raczej ketogeniczna jest bardzo popularną metodą żywienia wśród osób ćwiczących czy odchudzających się. Firmy cateringowe oferują keto dietę, tzw. pudełkową. W popularnych sklepach znajdziemy produkty oznaczone jako keto, a w wybranych restauracjach czy cukierniach możemy zamówić dania i desery z takim dopiskiem. Osoby stosujące ten model odżywiania chwalą sobie szybkie efekty, smak oraz brak odczuwania głodu. Jednak ketogenny styl życia różni się pod wieloma względami od diety ketogennej stosowanej w medycynie.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Ewa Ehmke vel Emczyńska – Seliga

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk – absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Obecnie wieloletni pracownik Kliniki Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych oraz Poradni Chorób Metabolicznych (Centrum Chorób Rzadkich) Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” w Warszawie, wykładowca Wyższej Szkoły Rehabilitacji i SWPS oraz konsultant medyczny w klinice Neurosphera – Centrum Leczenia Padaczki w Warszawie. Specjalista w zakresie dietetyki pediatrycznej i wrodzonych wad metabolizmu po wielu polskich i zagranicznych szkoleniach z tego zakresu. W pracy zajmuje się głównie prowadzeniem pacjentów z chorobami rzadkimi i padaczką lekooporną (dieta ketogenna).