menu person_add home

Żywienie dojelitowe – co pacjent powinien o nim wiedzieć

mgr Bożena Bronek

DIETETYKA ONKOLOGICZNA

01-05-2022

41/2022

Pacjent, u którego na skutek choroby dochodzi do problemów w przyjmowaniu pokarmów drogą doustną, staje często przed koniecznością włączenia żywienia dojelitowego lub pozajelitowego. Niewielu chorych zdaje sobie sprawę, jak ten sposób żywienia wygląda. Poniżej przedstawiamy wskazówki doświadczonej pielęgniarki, Bożeny Bronek, która podpowiada, w jaki sposób wyjaśnić pacjentowi zasady żywienia dojelitowego.

Żywienie dojelitowe polega na podawaniu specjalistycznej żywności medycznej, tzw. diety przemysłowej, bezpośrednio do przewodu pokarmowego z pominięciem jamy ustnej.

Pacjent, u którego na skutek choroby dochodzi do problemów w przyjmowaniu pokarmów drogą doustną, staje często przed koniecznością włączenia żywienia dojelitowego lub pozajelitowego. Niewielu chorych zdaje sobie sprawę, jak ten sposób żywienia wygląda. Poniżej przedstawiamy wskazówki doświadczonej pielęgniarki, Bożeny Bronek, która podpowiada, w jaki sposób wyjaśnić pacjentowi zasady żywienia dojelitowego.

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Bożena Bronek

CZYTAM ARTYKUŁY

Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach na kierunku pielęgniarstwo. Wykładowca przedmiotów medycznych w TEB Edukacja oraz szkołach policealnych MEDICUS.