menu close arrow_back_ios person_add home

Standardy w terapii otyłości. Przegląd strategii dietetycznych

dr n. biomed. Joanna Jurek

LECZENIE NADWAGI I OTYŁOŚCI

01-05-2022

41/2022

Podstawowym celem leczenia otyłości, jest nie tylko przywrócenie prawidłowej masy ciała, ale również zmniejszenie ryzyka występowania powikłań związanych z nadmierną wagą ciała. Jako pierwszą linię interwencji najczęściej wykorzystuje się interwencje zakładające wprowadzanie zmian w zakresie prowadzonego dotychczas stylu życia, w tym sposobu odżywiania, uprawianej formy aktywności fizycznej czy snu8.

 

INTERWENCJE DIETETYCZNE WYKORZYSTYWANE W LECZENIU OTYŁOŚCI

Strategie dietetyczne mające na celu redukcję masy ciała zakładają różne podejścia żywieniowe, których wspólnym zadaniem jest zmniejszenie wartości energetycznej diety/ilości spożywanych kalorii w ramach codziennej diety (deficyt kaloryczny), który prowadząc do stanu ujemnego bilansu energetycznego może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała, w tym utraty tkanki tłuszczowej.

 

Podstawowym celem leczenia otyłości, jest nie tylko przywrócenie prawidłowej masy ciała, ale również zmniejszenie ryzyka występowania powikłań związanych z nadmierną wagą ciała. Jako pierwszą linię interwencji najczęściej wykorzystuje się interwencje zakładające wprowadzanie zmian w zakresie prowadzonego dotychczas stylu życia, w tym sposobu odżywiania, uprawianej formy aktywności fizycznej czy snu8.

 

Chcesz przeczytać więcej?

Pełna treść artykułu, wraz z załącznikami do pobrania, dostępna jest dla prenumeratorów czasopisma, po zalogowaniu się.


O autorze

Joanna Jurek

CZYTAM ARTYKUŁY

Doktor nauk biomedycznych ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka. Absolwentka studiów biomedycznych na Ulster University w Wielkiej Brytanii. Joanna posiada doświadczenie badawcze w badaniach klinicznych skupiających się na roli diety oraz mikrobioty człowieka. Aktywnie dzieli się wiedzą na łamach czasopism fachowych oraz podczas szkoleń. Współpracuje z partnerami przemysłowymi wdrażając najświeższe innowacje w dziedzinie żywienia człowieka i suplementacji.