menu close arrow_back_ios arrow_back_ios person_add home

Alergie krzyżowe

Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?

Przykłady reakcji krzyżowych między alergenami.

Brzoza Bylica Marchew   Seler Pomidor Kiwi Orzech ziemny Orzechy   Lateks

owoce pestkowe

kiwi

marchew

seler

curry

banan

liczi

mango

pomarańcze

soja

papryka

pieprz

kolendra

orzechy

rumianek

słonecznik

marchew

seler

anyż

curry

owoce pestkowe

kiwi

mango

koper

papryka

kminek

pieprz

lateks

seler

mango

melon

ogórek

melon

ogórek

marchew

curry

mango

papryka

pieprz

kminek

kolendra

orzech ziemny

banan

awokado 

orzechy

sezam

mak

owoce pestkowe

groch

soja

pomidor

kiwi

sezam

mak

owoce pestkowe

banan

kiwi

mango

melon

papaja

awokado

ziemniak

pomidor

orzech ziemny

kasztan jadalny

 

Źródło: Chemia Żywności. Biologiczne właściwości składników żywności, pod red. Z.E. Sikorskiego i H. Staroszyk, Wydawnictwo WNT, Warszawa 2013, str. 142.

 

Poza powyższymi stwierdzono alergię krzyżową między ciecierzycą (cieciorką) a groszkiem, nasionami soi i orzechami laskowymi2. Jak również pomiędzy pomidorem, a ziemniakiem i lateksem3.

 

Pamiętajmy, żeby pacjentom przypominać, że alergia na białka mleka (alfa-, betaglobuliny i kazeinę) oznacza też (w ponad 90%) alergię krzyżową z białkami owcy i kozy, ponieważ ich białka wykazują bardzo wysokie podobieństwo immunologiczne. Natomiast niskie podobieństwo do powyższych wykazują białka mleka klaczy. 

PRZYPISY

  1. Chemia Żywności. Tom 2 – Biologiczne właściwości składników żywności, pod red. Sikorskiego Z. E. i Staroszyk H., Wydawnictwo WNT, Warszawa 2013, str. 142.          
  2. Bar-El Dadon S., Pascual C.Y.,  Reifen R., Food allergy and cross-reactivity-chickpea as a test case, “Food Chemistry”, Dec 2014, Vol. 165, p. 483-488 6 p.
  3. Reche M., Pascual C. Y., Vicente J., Caballero T., Muñoz F. M., Sanchez S., Esteban M. M., Tomato allergy in children and young adults: cross-reactivity with latex and potato, “Allergy”, Dec 2001, Vol. 56, Issue 12, p. 1197-1201 5 p.

O autorze

Ewa Bulczak

CZYTAM ARTYKUŁY

Dietetyk. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka. Od 8 lat prowadzi poradnię dietetyczną.


Czytaj więcej