Pamiętamy o alergiach krzyżowych, ale czy na pewno? Czy pamiętamy co z czym się krzyżuje?
Glikozydy triterpenowe i izoflawony to główne substancje pluskwicy groniastej odpowiedzialne za redukcję objawów menopauzy u kobiet1. Dodatkowo nie zanotowano wzrostu ilości nowotworów sutka w skutek stosowania terapii pluskwicą, co nie jest jednoznaczne w przypadku stosowania soi i jej suplementów. 6,5 mg suchego ekstraktu z korzenia pluskwicy skutkowało znamiennym obniżeniem niekorzystnych skutków menopauzy u badanych kobiet6. Dodatkowo ekstrakty z pluskwicy mają działanie ochronne na osteoblasty, zwiększając aktywność osteoblastów budujących.
Powyższe rośliny – a są to tylko niektóre z wielu – mają potwierdzone w badaniach działanie redukujące symptomy menopauzy, ale mechanizmy ich działania nie są do końca poznane. 31-50% kobiet postmenopauzalnych6 cierpi na uderzenia gorąca i nocne pocenie spowodowane niskim poziomem estrogenów, dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem do diety naturalnych składników zmniejszających dolegliwości.